• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap

Hírek 2019.04.10 Forrás: Magyar Rákellenes Liga
Ma van a Nemzeti Rákellenes Nap

Idén a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára hívják fel figyelmet, az egészségéért ugyanis mindenki maga tehet a legtöbbet.

Magyarországon immár huszonhatodik éve tartják minden év április 10-én a Nemzeti Rákellenes Napot. A Magyar Rákellenes Liga ez évben a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az egészségéért ugyanis mindenki maga tehet a legtöbbet. Az idei kampány is e szlogen jegyében valósul meg: „Te ki vagy és mit teszel a rák ellen?” témában.

Kiemelkedő probléma hazánkban az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséért. A daganatos megbetegedések egyharmada pedig megelőzhető lenne, legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért. Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs – és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unió zöldségfogyasztása tekintetében. A gyümölcsfogyasztás ugyan valamennyivel magasabb volt hazánkban, de így is csak három országot előztünk meg az Eurostat 2017-es adatai alapján.

Tovább rontja egészségünket, hogy az adatok szerint rengeteg káros anyaggal terheljük a szervezetünket. Az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebb lakosság 27%-a dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország középmezőnyében szerepel, itthon a 16. legmagasabb a dohányzás. Az alkoholfogyasztás tekintetében valamivel jobb a helyzet, a 2017-es adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8. helyen áll, eszerint az emberek 16,3%-a fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt.

Mindemellett kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében fellelhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga infografikája segítségül szolgál, mely változásokra kell odafigyelnünk, és mikor kell orvoshoz fordulnunk. 

 

Fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít, legújabb programja pedig a vastagbél daganat szűrésére irányul, mely az idén indult. Tudni kell azonban, hogy ezek csak rendszeres részvétel mellett tudják felismerni az esetleges daganatos betegségeket.

Az Európai Rákellenes Kódex támpontot nyújt számunkra a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 32 éves kiadvány tartalmát a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében időnként megújítják, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

A kódex egy olyan javaslatcsomag, amelynek megalkotásakor a szakemberek figyelembe vették a rendelkezésre álló legfrissebb, tudományosan alátámasztott bizonyítékokat, a közérthetőség érdekében pedig viselkedéskutatási és kommunikációs szakemberekkel is egyeztették a szöveget. Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető:

1.       Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!

2.       Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!

3.       Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!

4.       Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!

5.       Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!

6.       Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; ne használjon szoláriumot!

7.       Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik!

8.       Sugárzás: tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére! Szellőztessen naponta!

9.       Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!

10.   Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!

11.   Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus (lányok).

12.   Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrő programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége! Szűrések: vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák és méhnyakrák (nők). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

A Kódexszel, illetve annak történetével, a kutatásokkal kapcsolatos további fontos információk itt találhatóak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink