• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma van a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja

Hírek 2024.05.08 Forrás: Magyar Vöröskereszt
Ma van a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapja

A vöröskeresztes szervezetek elkötelezettek az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

A vöröskeresztes szervezetek május 8-án a világ 191 országában hívják fel a figyelmet a mozgalom alapelveire és az általuk képviselt humanitárius értékekre. Idén Őrizd az emberiesség eszméjét szlogennel hangsúlyozzák világszintű, közös elkötelezettségüket az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

A világ 191 országában jelenlévő Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek létrejötte mind Henry Dunant svájci üzletember humanitárius tevékenységéig vezethető vissza. Dunant az 1859-es solferinoi csatatér mellett elkocsizva, látva a borzalmas veszteséget, a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségadásban. Tapasztalatainak hatására Henry Dunant javaslatot fogalmazott meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezte egy segélyszervezet létrehozását. Így indult egy eszme, amelynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom.

Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a humanitárius értékekre és alapelvekre – az emberiességre, pártatlanságra, semlegességre, függetlenségre, önkéntességre, egységre és egyetemességre –, az élet védelmének fontosságára.

Őrizd az emberiesség eszméjét!

Hagyományosan egy szlogen kíséri a világnapi alkalmat, amelyet idén az emberiesség alapelve ihletett. Ma, amikor a világban példátlan válságok és veszteségek keletkeznek, a világnap különös jelentőséggel bír. Az idei szlogen a vöröskeresztes szervezetek világszintű elkötelezettségét hangsúlyozza az emberi méltóság fenntartása, a szenvedés csökkentése és a nehéz helyzetbe került emberek segítése mellett.

„Bár a világ folyamatosan változik körülöttünk, a legfőbb értékeink, az alapelveink cseppet sem veszítenek érvényességükből” – fogalmaz Fodor Antalné, a Magyar Vöröskereszt elnöke. – „Az emberiesség tisztelete, mindenekfeletti szempontja meghatározza a működésünket. Nemcsak világszinten, hanem egészen a helyi, falusi kisközösségek mindennapjaiban is. Az ember érték, az ember az, aki igazán számít, akinek minden erőnkkel segítünk.”

Május hónap a Magyar Vöröskereszt életében hagyományosan eseménydús időszak. A világnapot követően ekkor kerül sor a hazai szervezet május 16-i alapításának koszorúzással egybekötött ünneplésére. Idén május 24-én ismeri el a szervezet munkáját támogató személyeket és intézményeket, május 25-én pedig a Magyar Vöröskereszt képviselői átadják a Humanitárius Település címre sikeresen pályázóknak a nagypresztízsű minősítést.

Kapcsolódó hírek