• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ma van az Újraélesztés Világnapja - Mindenki képes életet menteni

Hírek Frissítve 2019.10.16 Forrás: MTI - Weborvos
Ma van az Újraélesztés Világnapja - Mindenki képes életet menteni

Flashmobot tartottak rendőrök, mentősök és vöröskeresztesek, a járókelőknek mutatták be, hogyan kell újraéleszteni.

Ma van az Újraélesztés Világnapja, ez alkalomból hazánk legnagyobb humanitárius szervezete, a Magyar Vöröskereszt számos programmal igyekszik felhívni országszerte a figyelmet az életmentő ismeretek fontosságára.

A Hősképző kampányát az idei évben csupán 2 hónapja indította el, amely során 123 rendezvényen összesen 20 495 fő sajátíthatta el az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. A segítségnyújtást és egészségtudatosságot népszerűsítő programsorozat idei részvételi adatai alapján közel kétszer annyi laikus elsősegélynyújtót ért el a szervezet, mint 2018-ban.

A hazai statisztikák alapján évente mintegy 20.000 ember veszti életét hirtelen bekövetkező szívhalál következtében. Az esetek több mint a felénél a halálozás elkerülhető lenne, ha a laikusok időben megkezdik az újraélesztést. Ennek ellenére 1.000 emberből mindössze 17-en gondolják úgy, hogy rosszullét esetén oda mernek menni segítséget nyújtani a bajba jutott embereknek. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a partnerszervezetekkel közösen azért dolgoznak, hogy ez a statisztika javulni tudjon.

A program azért is fontos, mert a legfontosabb életmentő fogások elsajátítására elegendő lehet mindössze 10 perc. Erről számos vidéki és helyi programon győződhetnek meg ma az érdeklődők az Újraélesztés Világnapja alkalmából. Jó példa erre a budapesti Molnár Ferenc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, amelynek vezetője hagyományteremtő szándékkal világnapi kihívást hirdetett, hogy a gyerekek becsengetéstől a tanítási nap végéig folyamatosan végezzék az újraélesztést az iskola épületében. A kihíváshoz természetesen bármely közoktatási intézmény csatlakozhat. Budapesten két utcai bemutató (flashmob) is felhívta a figyelmet a világnap üzenetére: „Mindenki képes a világon életet menteni!”. A világnap alkalmából az Országos Rendőr-Főkapitányság a Magyar Vöröskereszt is bemutatót szervezett.

Elsőként a Magyar Vöröskereszt Budapest-Fővárosi szervezetének munkatársai és önkéntesei tartottak bemutatót az újraélesztésről, reggel fél 9-kor a megújult Podmaniczkyt téren. A metrókijárat közelében megrendezett bemutatóhoz sok járókelő csatlakozott, akik így gyakorolhatták a szakszerű újraélesztést.

Délelőtt 10 órakor, a Keleti pályaudvarnál az Országos Mentőszolgálat, a Készenléti Rendőrség, a Magyar Vöröskereszt valamint a Szív City közös szervezésében, rendőrök, mentősök és vöröskeresztes önkéntesek egy zenés flashmob keretein belül hívták fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Az eseményen a szervezeteiket képviselték: dr. Lódi-Sipos Edina rendőrorvos, ezredes, a Rendőrség vezető főorvosa, dr. Fejes Marianna orvos, a Szív City alapítója, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója, valamint  Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtás szakmai vezetője.

Fenti kép alá: Rendőrök, valamint az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Szív City munkatársai újraélesztési bemutatót tartanak a járókelőknek az újraélesztés világnapja alkalmából rendezett flashmobon a Keleti pályaudvar előtt.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Legolvasottabb cikkeink