• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Május közepéig körülbelül 56 ezren estek át a fertőzésen itthon

Egészségpolitika 2020.07.01 Forrás: Weborvos Szerző:
Május közepéig körülbelül 56 ezren estek át a fertőzésen itthon

Magyarországon se a nem, se a dohányzás, se a testsúly nem befolyásolta a fertőzés előfordulását. 

Semmelweis-napon bejelentették a nagy országos reprezentatív szűrővizsgálat, a  H-UNCOVER végleges eredményét. Eszerint a május 1. és május 16. között végzett felmérés szerint körülbelül 2421 aktív fertőzött lehetett Magyarországon és 56 439 olyan ember, aki már átesett a fertőzésen. Mindezt a szűrésben résztvevő négy hazai orvosegyetem és a KSH képviselői Merkely Béla rektor, (Semmelweis Egyetem), Berényi Ervin elnök (Debreceni Egyetem), Lengyel Csaba elnök (Szegedi Tudományegyetem), Sebestyén Andor (Pécsi Tudományegyetem) valamint Mag Kornélia alelnök (KSH) jelentették be.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a H-UNCOVER vezető szakembere felidézte, április végén vált biztossá, hogy az idejében meghozott korlátozó intézkedéseknek köszönhetően elkezdődhet a nyitás. Azonban mielőtt a korlátozások feloldását elkezdték, szerették volna ezt egy tudományos felméréssel alátámasztani.

A reprezentativitásról a KSH gondoskodott. Mag Kornélia a KSH matematikus alelnöke elmondta, minél nagyobb létszámú mintára volt szükség, hogy országos mellett regionális és korosztályra is vetíthető adatokhoz is jussanak a járvány terjedéséről. A 14 évnél idősebb, az ország 489 településén és a főváros 23 kerületében, magánháztartásban élő 17 787 embert választottak ki a szűrésre. Ebből végülis 12 337-en vettek részt a vizsgálaton, igaz a tesztek száma csak 10 575 volt. 5500 körül volt azon személyek száma, akik visszautasították a szűrést vagy nem érték el őket - elhunytak, nem ott élnek, ahová be vannak jelentve. Az egyetemek részéről több mint 1200 munkatárs vett részt a munkában, és több száz önkéntes. "Háziorvosok, a helyi közigazgatásban dolgozók és rengetegen mások is segítették a munkánkat" - húzta alá.

A reprezentatív szűrővizsgálat végül megállapította, hogy a 10 575 leszűrt személy közül 3-an aktív fertőzöttek, ketten ráadásul kórházban feküdtek. Statisztikai számításokkal arra jutottak ebből az eredményből, hogy a vizsgálat idején május első két hetében kevesebb mint 2500 volt az aktív fertőzött Magyarországon. Az antitestes vizsgálatok közül, amelyek az átfertőzöttséget mutatták, 70 lett pozitív. Ez a szám pedig azt mutatta, hogy május 16-ig kevesebb mint 57 ezren estek át a koronavírus fertőzésen. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az átfertőzöttséget jelentősen befolyásolhatta az életkor, de ebben sincs homogenitás az országban területileg. Kiderült, az ország nyugati felében inkább a fiatalok, a keletiben inkább az idősek lehettek fertőzöttek. A nyugati tájakon inkább férfiak, a keletieken inkább a nők betegedtek meg, de összességében a nem sem befolyásolta alapvetően a megfertőződést. Az is kiderült, Magyarországon a dohányzás sem befolyásolta a fertőzések előfordulását, ugyanígy a testsúly sem. Vannak azonban olyan társbetegségek, amelyeknél tendenciaszerű az előfordulás, ilyenek a szívbetegségek, vese- és májbetegségek. Mivel azonban itthon alacsony volt a fertőzöttek száma, erről bővebb, releváns számadatokat nem lehet mondani.

A Semmelweis Egyetem rektora  végül elmondta: a járvány lecsengésénél kezdték a vizsgálatot, ezért nagy biztonsággal jelenthetik ki, nyáron nyugodtabb időszak jön, azonban nem szabad elfelejteni, hogy behurcolt esetek bármikor okozhatnak járványfellángolásokat. Példaként említette: Romániában és Ukrajnában az április helyzetet láthatjuk most, de Bulgária sem közöl biztató adatokat. További kockázattal jár majd az őszi lehűlés és az oktatás újraindulása.

Tervezik a vizsgálat második fázisát, de csak akkor végzik el ősszel, ha remélni lehet tőle újabb adatokat. Szerinte erre végül sor fog kerülni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink