• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már járvány van - csaknem 17 ezren betegedtek meg

Hírek Forrás: ÁNTSZ - MTI

96 új influenzás beteg került jórházba, huszonketten szorultak intenzív ellátásra, többen gépi lélegeztetésre.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés során az országban január 15 - 21. között az előző hetinél 32,7%-kal több, azaz 16 850 fő fordult az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Mivel a járványküszöb 15 ezer megbetegedés, ez azt jelenti, hogy már járvány van - derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

A 2018. év harmadik hetében három megye kivételével nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban volt a legmagasabb, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében a legalacsonyabb.

A betegek 26,6%-a gyermek, 33,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 28,1%-a, 12,0% pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A harmadik naptári héten az azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 és a 6-9 évesek körében volt a legmagasabb. Ezt követte a 10-14 évesek és a 15-24 évesek érintettsége.

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint a harmadik héten kétszer annyi beteg (96) kórházi ápolása vált szükségessé influenzaszerű, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt, mint az előző héten (47). A kórházba utalt betegek 41,6%-a gyermek volt, 27,1%-a 15-64 évesek, míg 31,3%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Huszonkettő új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 8-cal szemben és megháromszorozódott a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma. Egy kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 3. harmadik héten két jelentés érkezett. A megbetegedések egy Fejér megyei óvodát és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei idősek otthonát érintették. Az óvodai járványhoz tatozó betegek virológiai vizsgálata folyamatban van, a szociális intézményben megbetegedettek közül 2 főnél az influenza B kóroki szerepét igazolták.

2017/2018. évi szezonban Magyarországon azonosított influenza vírusok 88,5%-a influenza B (Yamagata) vírus volt.

Látogatási tilalmat rendelt el péntektől Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében a betegek védelme érdekében a megyei kormányhivatal, mert az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint a megbetegedési arány több körzetben is átlépte a járvány küszöbértékét.

A Fejér Megyei Kormányhivatal szerdai közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelkezés minden kórházi osztályra érvényes. Tájékoztatásuk szerint az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók aránya a megyei népegészségügyi főosztály mindhárom járási illetékességi területén nőtt, a megbetegedési arány a járvány küszöbértékének mintegy kétszerese.

Legolvasottabb cikkeink