• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Marad a 'nagyon egészségtelen' besorolás a füstköd miatt

Hírek 2023.06.09 Forrás: MTI
Marad a 'nagyon egészségtelen' besorolás a füstköd miatt

Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett.

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.

A levegőminőség-térképek alapján csütörtök reggel Pennsylvania állam középső részén volt a legmagasabb fokozatú a figyelmeztetés, míg a Philadelphiát, New Yorkot és Washingtont is magába foglaló nagy területen "nagyon egészségtelen" besorolás volt érvényben, ami azt jelenti, hogy a normál érték három-négyszerese a levegő szállópor-koncentrációja. Az "egészségtelen" minősítés kiterjed a keleti partvidék további területeire, de alacsonyabb fokozatú riasztás a levegőminőségi térképek szerint az Egyesült Államok szinte teljes keleti felén érvényben volt.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója vészhelyzetről beszélt, és egymillió maszkot tettek elérhetővé a lakosság számára. Philadelphia egyes részein az utcán élőknek fedett helyeket nyitottak meg, hogy az egészségtelen levegőtől megóvhassák magukat. A fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte, hogy az iskolák töröljenek minden szabadtéri foglalkozást és kirándulást, sok lakóközösségben bezártak a szabadtéri uszodák is.

A levegő szennyezettsége miatt elhalasztották a profi baseballbajnokság, az MLB New York-i és philadelphiai mérkőzéseit, valamint csütörtökön New Yorkban több színházi előadást töröltek, köztük a Central Parkba meghirdetett nyári Hamlet-előadásokat.

A hét végéig a meteorológusok nem várják a kanadai erdőtüzek okozta füstköd változását. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az alacsony nyomású időjárási rendszer, amely az egészségre káros füstöt szállítja a következő napokban nem módosul. Brian Ramsey meteorológus elmondta, hogy a levegőminőségaz egészségtelen kategóriában marad mindaddig, amíg a szél iránya nem változik meg, valamint az erdőtüzeket nem sikerül eloltani. Az utóbbi még hetekig tarthat - tette hozzá.

Szerdán Joe Biden elnök telefonon egyeztetett Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, és további segítséget ajánlott fel a főként Kanada keleti részén, Quebec és Nova Scotia tartományokban pusztító erdőtüzek oltásában. Az Egyesült Államok eddig az eszközök mellett 600 tűzoltót küldött északi szomszédjának.

Kanada-szerte csütörtökön mintegy 400 helyen küzdöttek erdőtűzzel, közülük Québec tartományban százat nem sikerül ellenőrzés alatt tartani. Kanadában az évnek ebben az időszakában nem ritkák az erdőtüzek, ugyanakkor a hivatalos értékelések szerint az idei lehet minden idők legsúlyosabb erdőtűz-katasztrófája az országban. A szakemberek közölték, hogy a szokottnál szárazabb körülmények megfelelő feltételeket biztosítanak a lángok gyors terjedésének.

Legolvasottabb cikkeink