• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Maszk nélkül kezdődött el a tanév Olaszországban

Hírek 2022.09.13 Forrás: MTI
Maszk nélkül kezdődött el a tanév Olaszországban

A mostani új tanév az első 2020 óta, amelyben a pedagógusokra nem vonatkozik az oltási kötelezettség.

Korlátozások nélkül indult el a tanév hétfőn Olaszországban, a diákok és tanárok 2020 márciusa óta első alkalommal léphetnek be az iskolákba védőmaszk nélkül. A koronavírus-járvány kezdetétől kötelező volt a maszk viselése az általános iskola első osztályától egészen a gimnáziumok, szakközépiskolák utolsó évfolyamáig. A védőeszközt az utóbbi két és fél évben az iskola egész területén viselni kellett: a tanárok maszkban magyaráztak, a diákok maszkban feleltek.

A mostani új tanév az első 2020 óta, amelyben a pedagógusokra nem vonatkozik az oltási kötelezettség, tehát az teljesen oltatlan tanárok is visszatérhettek dolgozni.

A diákoknak ismét van padtársuk, mivel mostanáig, ahol csak lehetett, egyesével, egymástól távol ültették le őket az osztályokban. Visszatértek az ének- és a testnevelési órák is, melyeket részben vagy teljes egészében felfüggesztettek a járványidőszakok alatt.

Olaszország húsz tartományából hétben kezdődött el a tanév hétfőn. A régiók éghajlatuk szerint határoznak az iskolanyitás dátumáról: a legkésőbb, szeptember 19-én Szicíliában indul a tanév. Országosan több mint hétmillió diák és csaknem egymillió pedagógus áll vissza a munkába a következő egy héten.

Olaszországban 2020 március elején távoktatást vezettek be a tanév végéig. Szeptemberben az iskolák újranyitottak, de ősszel és 2021 tavaszán is további hónapokra bezártak. Az érettségi könnyített volt, az utóbbi két évben elmaradtak az írásbelik is.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az utóbbi több mint két évben a 18 év alattiak 48 százalékánál jelentkeztek stresszre, szorongásra, depresszióra utaló tünetek. Az iskolából való kimaradás aránya, amely a Covid-19 előtt 15 százalékos volt az országban, 2020-tól 24 százalékosra emelkedett.

A SkyTG24 hírtelevíziónak nyilatkozó egyik milánói általános iskola igazgatója emlékeztetett, hogy az első osztályt 2020-ban megkezdő tanulók a mostani tanévkezdéskor látták először tanítóikat és egymást maszk nélkül az osztályban. Egy több mint ezerfős nápolyi általános iskola igazgatója elmondta, hogy amíg csak lehet, nyitott ablaknál tartják az órákat a szellőzés biztosítására.

Az iskolaigazgatók szövetsége közleményben hangoztatta, hogy nem a járvány, hanem a dráguló energia jelenti most a legnagyobb problémát. Javasolták, hogy a fűtési szezonban a szombati iskolanapot függesszék fel, és a hatvanperces órákat tíz perccel rövidítsék meg, így az iskolákat rövidebb ideig kell nyitva tartani.

A studenti.it internetes diákfórum felmérése szerint a tanulók csak tíz százaléka tart a járvány esetleges újabb hullámától, 26 százalék inkább az éghajlatváltozás miatt aggódik, 22 százalék azért, mert nem biztos benne, hogy valóra tudja-e váltani álmait, 16 százalék az energiaválságot tartja központi kérdésnek, 14 százalék pedig attól fél, hogy az ukrajnai háború Olaszországot is eléri.

Legolvasottabb cikkeink