• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MedSpot Alapítvány az egészségügyiek mentális egészségéért

Hírek 2021.06.05 Forrás: Weborvos
MedSpot Alapítvány az egészségügyiek mentális egészségéért

A nagykövetek 4 hétig kampányolnak a MedSpot Alapítványért és adományokat gyűjtenek az egészségügyben dolgozók számára.

A MedSpot Alapítvány 2021-ben a Swimathon kampányában lehetőséget kapott a részvételre. A Swimathon, amely egy négyhetes adománygyűjtő kampány és közösségi esemény, évről évre maga választja ki szervezőin keresztül, hogy mely alapítványok, lehetnek részesei a négy hétig tartó eseménynek - tudatta az alapítvány közleményben.

A MedSpot Alapítvány - angol megfelelője: Medicine on the spot vagyis Orvosi segítség, ahol kell - 2015-ben alakult orvosokkal és egészségügyi szakemberekkel. A 2021-es Swimathon szervezői is felismerték annak fontosságát, hogy akkor igazi a segítség, ha azt célzottan kapják azok, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A MedSpot Alapítvány számára a koronavírus-járványban az egészségügyben dolgozók mentális támogatása vált az egyik legfontosabb feladattá, ezzel a céllal egyetértve választotta tehát ki az Alapítványt a Swimathon szervező bizottsága.

Az Arctalan hősök projekt

Az Alapítvány a Covid-19 pandémia első és második hulláma alatt tanácsadással segítette az időseket, a második és harmadik hullám alatt folyamatos mentális segítséget biztosított az egészségügyben dolgozóknak az Arctalan hősök projekt keretén belül. Azért „Arctalan hősök”, mert a védőruhától szinte arctalanná váltak a gyógyítók (orvosok, ápolók, nővérek) ugyanakkor lelki, mentális támogatásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a pandémia okozta stresszhatásokat feldolgozzák, és elkerüljék a kiégést.

Amellett, hogy naponta szembesülniük kell az élet halál kérdésével (olyanoknak is, akiknek korábban nem kellett), az állandó készenlét, a szeretteikért való aggódás, az esetleges átvezénylés is stresszfaktort jelent. Ez az a helyzet, amikor a segítőknek van szükségük segítségre. Mert bár Magyarországon jelenleg lefutóban van a harmadik hullám, az elmúlt hónapokban átélt stressz, a fáradtság és az élmények nem múlnak el nyomtalanul. Nem csak most szeretne segíteni a MedSpot Alapítvány, hogy az érintettek átvészeljék ezt a hihetetlenül megterhelő időszakot, hanem hosszú távon is, a pandémia befejeződése után, ha szükséges a családtagoknak is, hogy könnyebben fel tudják dolgozni mindazt, amit átéltek. Legyen ez trauma vagy lelki problémák együttese.

Az Arctalan hősök kampány 2020. október végén indult a MedSpot Alapítvány és az ELTE PPK együttműködésével. Azóta számtalan egészségügyben dolgozónak nyújtottak mentális segítséget az alapítvány pszichológusai, néhányan abba is beleegyeztek, hogy interjú keretében betekintést nyújtsanak nekünk az egészségügyben dolgozók életébe. Az elkészült interjúk honlapunkon olvashatóak - írták.

17 Swimathon nagykövet a MedSpot további tevékenységéért

 A Swimathon szabályzatának megfelelően nagykövetek teljesítenek egy - egy személyes kihívást (10.000 – 50.000 m közötti távot tesznek meg az általuk választott módon – ez lehet úszás, futás, séta, tenisz, stb.), a nagykövetek 4 hétig kampányolnak a MedSpot Alapítványért és adományokat gyűjtenek az egészségügyben dolgozók számára (mentális segítségnyújtásra – online kríziskonzultáció, online pszichoterápia, relaxációs és edukációs videók elkészítésére). (Nagyköveteinkről, ismert valamint a saját foglalkozásuk területén elismert szakemberekről itt olvashatnak

Magyarországon eddig négyszer (2016-2019) rendezték meg a Swimathont. Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét és gyűjteni komoly támogatást. Ott a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók, Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak. De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet, Romániában több város is sikerrel rendezi meg az eseményeket évről évre.

Legolvasottabb cikkeink