• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig tart Szlovénia történetének leghosszabb orvossztrájkja

Hírek 2024.02.13 Forrás: MTI
Még mindig tart Szlovénia történetének leghosszabb orvossztrájkja

A ljubljanai klinikai kórházban már az orvosok harminc százaléka vonta vissza a túlórákhoz való hozzájárulását.

Robert Golob szlovén kormányfő hétfőn felszólította az orvosokat, hogy függesszék fel a sztrájkot, amely már az ötödik hetébe lépett, és Szlovénia történetének leghosszabb orvossztrájkjává vált - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az északnyugat-szlovéniai Jesenice közkórházában tett látogatásakor Golob hangsúlyozta: hosszú távú megoldás csak a közszféra új bérpilléréről folyó tárgyalások során születhet.

"A kormány megérti az (egészségügyi) alkalmazottak szorult helyzetét, de meggyőződésünk, hogy a betegellátás mindig az első helyen áll" - mondta a kormányfő, majd a betegek érdekében felszólította a szakszervezetet (Fides) a sztrájk felfüggesztésére.

A Fides közleményben reagált a felszólításra. Azt írták, hogy a kormány "még ma" véget vethetne a "betegek szenvedésének", ha teljesítené a szakszervezet követeléseit. Egy ilyen felhívás "nem helyénvaló egy olyan személytől, aki megszegte a szavát és az általa aláírt megállapodást, és valójában a sztrájkot okozta" - írták.

Ha a miniszterelnök betartotta volna az év elején aláírtakat, miszerint a közszféra egységes bérrendszerében külön pillért állapítottak volna meg az egészségügyi dolgozók számára, akkor most nem sztrájkolnának az orvosok - tették hozzá.

A Fides január 15-én hirdetett sztrájkot magasabb béreket követelve, és mivel a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az orvosok mintegy fele úgy döntött, hogy február 1-jétől elkezdik visszavonni a túlórázáshoz adott hozzájárulásukat, és legfeljebb heti 48 órát fognak dolgozni.

A ljubljanai klinikai kórházban, az ország legnagyobb egészségügyi intézményében az orvosok harminc százaléka vonta vissza a túlórákhoz való hozzájárulását - közölte hétfőn Milenko Stankovic, a Fides alelnöke. A visszavont túlórák aránya a sebészeti osztályon, a nőgyógyászati klinikán, az intenzív osztályokon, a radiológián és az aneszteziológián a legmagasabb - mondta.

A hétfői tárgyalási fordulót követően Damjan Polh, a Fides elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormánnyal nem jutottak egyezségre, de jelezte, hogy "kezd formálódni a megoldás".