• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megállapodást írtak alá az SE és a Vöröskereszt vezetői

Hírek 2023.11.15 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
Megállapodást írtak alá az SE és a Vöröskereszt vezetői

A jövőben kredittel ismerik el az SE orvostanhallgatóinak a Vöröskeresztnél végzett önkéntes munkáját.

Az Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezetével kötött együttműködési megállapodás keretében kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkáját. Az erről szóló megállapodást a Semmelweis Egyetem nevében dr. Merkely Béla rektor, a Vöröskereszt képviseletében Buncsik Ildikó elnök írta alá ünnepélyes keretek között a Szenátusi Teremben.

„Az ország és a régió vezető egyetemeként, világszinten is egyedülállónak számító orvos- és egészségtudományi szakegyetemként a Semmelweis Egyetemen fontosnak tartjuk, hogy intézményünkben ne csak felkészült, lelkiismeretes orvos- és egészségügyi szakembereket, de jó, a társadalmi problémákra érzékeny embereket is képezzünk” – fogalmazott dr. Merkely Béla a megállapodás ünnepélyes aláírása előtt.

Hangsúlyozta, hogy az önkéntesség eszméje, motiválása az egyik fontos eleme a Magyar Vöröskereszttel most kötött együttműködésnek is. A Semmelweis Egyetem ennek értelmében lehetőséget biztosít, hogy a szervezet minél több rendezvénye és tevékenysége eljusson az egyetemi közönséghez, azokból pedig minél több Semmelweis Polgár vehesse ki részét.

Az Egészségtudományi Kar az önkéntesség ösztönzése érdekében az oktatás terén is összefog a Magyar Vöröskereszttel: ennek keretein belül kredittel ismeri el hallgatóinak a szervezetnél végzett önkéntes munkáját. Ezen felül tájékoztató órákkal, szervezett programokkal is együttműködnek a jövőben. Az oktatás mellett további közös munkára törekszünk a tudományos kutatások, valamint a laikusoknak szóló egészségfejlesztési előadások, programok szervezése terén is – sorolta a megállapodás részleteit a rektor.

„Stratégiai együttműködésünk célja, hogy a Vöröskereszt által képviselt önkéntesség, segítőkészség és humanizmus még inkább teret nyerjen intézményünkben” – húzta alá, felidézve, hogy mindezek egyébként is a Semmelweis Polgárok „vérében vannak”: az intézmény több mint 250 éves története során számtalanszor bizonyította áldozatkészségét, legutóbb a koronavírus-járvány esetén is. A pandémia alatt hallgatóink élen jártak a szűrések, a védőoltások terén, de tanulmányaik mellett, önkéntes formában segítettek a betegágyak mellett is – emlékeztetett. Elmondta, az együttműködéssel példát is szeretnének mutatni.

Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja hangsúlyozta, az ETK a felsőfokú egészségügyi szakdolgozó képzés zászlóshajója, az egyetem második legnagyobb kara, ahol 11 alapszintű, 5 mesterszintű szakon, két szakirányú továbbképzésen, illetve a Semmelweis Egyetem Doktori Iskola Egészségtudományi Tagozatán közel ötezer hallgató végzi tanulmányait magyar és angol nyelven.

„A Semmelweis Egyetem stratégiai céljainak megfelelően képzéseinken a magas színvonalú elméleti tudás biztosítása mellett nagy hangsúlyt helyezünk arra is, hogy a hallgatók a leendő szakmájukban a gyakorlati ismereteket is magas szinten elsajátítsák. A nagy múltú Magyar Vöröskereszt sokrétű, határokon is átívelő működése a garancia rá, hogy az együttműködés révén több képzésünk hallgatói komoly tudással, tapasztalatokkal, valamint hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokkal gazdagodnak majd” – fogalmazott.

Az együttműködés révén a hallgatók betekintést nyerhetnek majd olyan, a társadalom egészét érintő, fontos területek munkájába, mint például a véradás szervezése, az elsősegélynyújtás, a szociális segélynyújtás, az otthonápolás, a civil társadalom egészségnevelése, továbbá a fiatalok élet,-és egészségvédelme. Mindemellett leendő egészségügyi szakemberként megismerhetik és megtapasztalhatják az önkéntes munka társadalmi jelentőségét is.

Buncsik Ildikó, a Magyar Vöröskereszt fővárosi szervezetének igazgatója arról beszélt, ha valaki az egészségügyet választja szakmájául, az nem csak egy munkahelyet, hanem egy hivatást is választ, ami az élete minden területén elkíséri. Kiemelte, hogy a szervezet 150 éves múltja alatt mindig szoros kapcsoltban állt az egészségüggyel. Hangsúlyozta azt is, hogy a náluk dolgozó önkéntesek nem működhetnének megfelelő szakmai irányítás, szakmai együttműködő partnerek nélkül, ugyanakkor a szakmaiság mellett kiemelten fontosnak nevezte az emberiességet is. Reményét fejezte ki, hogy a most megkötött együttműködés kölcsönös előnyökkel jár majd mindkét fél számára.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink