• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megérkezett az első, otthon is használható COVID gyorsteszt

Hírek 2021.01.27 Forrás: Weborvos
Megérkezett az első, otthon is használható COVID gyorsteszt

Ez az első olyan termék, amit valóban bármelyik felnőtt legálisan megvásárolhat, és akár otthon is alkalmazhat.

A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható COVID gyorsteszt. A svájci Biosynex terméke hasznos segítséget nyújthat többek között azoknak, akiknek koronavírusra jellemző tüneteik vannak a fertőzés beazonosításában, annak kiderítésre, hogy átestek-e már a fertőzésen, sőt, már oltást kapottak számára is, hogy meggyőződhessenek arról, kialakult-e már náluk a védettség a fertőzés ellen.

Ez az első olyan, Magyarországon forgalomba kerülő gyorsteszt, amit otthoni használatra is engedélyeztek. A hazai gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben a napokban lesz kapható a termék, melynek segítségével a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések is azonosíthatóak. Emellett jó megoldás lehet azok számára is, akik már megkapták a COVID-19 elleni védőoltást és szeretnének meggyőződni arról, hogy kialakult-e náluk a védettség a fertőzéssel szemben.

Az ú teszt egy immunokromatográfiás gyorsteszt, ami a SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM antitestek jelenlétét képes kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. Segíti azoknak az embereknek az azonosítását is, akik nincsenek tudatában fertőzésüknek, vagy azért, mert nem alakultak ki tüneteik, vagy mert nem diagnosztizálták helyesen a tüneteiket. Ez azt jelenti, hogy a gyorsteszt segítségével azonosítani lehet a "csendes" fertőzéseket, valamint azokat az embereket, akik betegek voltak, de felépültek. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi.

A gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz szaküzletekben kapható gyorsteszt egy vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket tartalmaz. A teszteléshez a csomagban lévő eszközzel az ujjbegyből vett vért, valamint a reagens anyagot kell a mellékelt tesztkazetta megfelelő részébe juttatni. A teszt eredménye tíz perc alatt meglesz, ugyanakkor fontos, hogy a leolvasással nem szabad 20 percnél többet várni. Ennek a gyorstesztnek pontossága az elvégzett vizsgálatok alapján megközelíti a 100 százalékot.

„Bár gyorstesztek már tavaly tavasz óta elérhetők a hazai piacon is, ez az első olyan termék, amit valóban bármelyik felnőtt legálisan megvásárolhat, és akár otthon is lehet alkalmazni. Az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél és szerződött partnerünknél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás, így biztosítani tudjuk, hogy akinek szüksége van rá, hozzájuthasson a teszthez” - mondta el dr. Pipei Szilvia, a Biosynex Autotest COVID-19 gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója.

Legolvasottabb cikkeink