• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Megérkezett az ígért orvosbéremelés

Lapszemle 2021.02.08 Forrás: index.hu
Megérkezett az ígért orvosbéremelés

Főként a hiányszakmákban dolgozók a februári fizetéssel már nem kapták meg a korábbi bérpótlékaikat, az emelés és elvonás kiegyenlítette egymást.

 Február elején valóban megérkeztek az emelt orvosi bérek – erősítette meg az Indexnek Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke az Index-nek.

Ennek ellenére a mostani emelt összegek utalásánál fordultak elő számolási anomáliák. A szakmai szervezethez legalábbis érkezett olyan visszajelzés, miszerint kollégájuk hiába praktizál legalább húsz éve orvosként, új bére kiszámításánál ennél mégis tíz évvel kevesebbet vettek figyelembe, mert az illető nem az első, hanem a második szakvizsgájának megfelelő területen dolgozik.

A problémás ügyeket az érintettek nyilván jelzik a főnökeiknek, a kórházak, rendelőintézetek vezetősége pedig továbbítja a panaszokat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a hazai egészségügy új csúcsintézménye felé. Szabad Zoltán úgy látja, az OKFŐ igyekszik segíteni és megnyugtatóan tisztázni ezeket a vitás kérdéseket, félreszámolt béreket.

Az orvosszakszervezet vezetőjét mindez különösebben nem lepte meg, szerinte természetszerű, hogy minden új rendszer bevezetésénél, kezdeténél történnek kisebb-nagyobb botlások, félrecsúszások.

Közben olyan megkeresések is érkeznek hozzájuk, főként a hiányszakmákban dolgozóktól, hogy ők a februári fizetéssel már nem kapták meg a korábbi bérpótlékaikat. Ezt elsősorban az okozza, hogy az új egészségügyi törvénnyel január 1-jétől megszűntek az ágazat korábbi kollektív szerződései, amelyek a dolgozóknak nemegyszer biztosítottak kisebb-nagyobb bérpótlékokat. A kollektív szerződésen túl számos radiológus, patológus vagy labororvos kapott korábban más, többféle pótlékot is, hogy ennyivel is versenyképesebbé tegyék a hiányszakmákat – magyarázza Szabad Zoltán, aki tud olyan esetről, ahol a béremelés hatása és a pótlékelvonások kiegyenlítették egymást, így a hiányszakmában dolgozó orvos fizetése bár emelkedett, de nem jelentősen, és ha valóban nehezebben vállalhatnak ezek az orvosok másodállást, úgy akár a törvény előtti állapotnál kevesebbet kereshetnek összességében. További problémák a cikkben

Legolvasottabb cikkeink