• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megérkezett az ígért orvosbéremelés

Lapszemle 2021.02.08 Forrás: index.hu
Megérkezett az ígért orvosbéremelés

Főként a hiányszakmákban dolgozók a februári fizetéssel már nem kapták meg a korábbi bérpótlékaikat, az emelés és elvonás kiegyenlítette egymást.

 Február elején valóban megérkeztek az emelt orvosi bérek – erősítette meg az Indexnek Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke az Index-nek.

Ennek ellenére a mostani emelt összegek utalásánál fordultak elő számolási anomáliák. A szakmai szervezethez legalábbis érkezett olyan visszajelzés, miszerint kollégájuk hiába praktizál legalább húsz éve orvosként, új bére kiszámításánál ennél mégis tíz évvel kevesebbet vettek figyelembe, mert az illető nem az első, hanem a második szakvizsgájának megfelelő területen dolgozik.

A problémás ügyeket az érintettek nyilván jelzik a főnökeiknek, a kórházak, rendelőintézetek vezetősége pedig továbbítja a panaszokat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), a hazai egészségügy új csúcsintézménye felé. Szabad Zoltán úgy látja, az OKFŐ igyekszik segíteni és megnyugtatóan tisztázni ezeket a vitás kérdéseket, félreszámolt béreket.

Az orvosszakszervezet vezetőjét mindez különösebben nem lepte meg, szerinte természetszerű, hogy minden új rendszer bevezetésénél, kezdeténél történnek kisebb-nagyobb botlások, félrecsúszások.

Közben olyan megkeresések is érkeznek hozzájuk, főként a hiányszakmákban dolgozóktól, hogy ők a februári fizetéssel már nem kapták meg a korábbi bérpótlékaikat. Ezt elsősorban az okozza, hogy az új egészségügyi törvénnyel január 1-jétől megszűntek az ágazat korábbi kollektív szerződései, amelyek a dolgozóknak nemegyszer biztosítottak kisebb-nagyobb bérpótlékokat. A kollektív szerződésen túl számos radiológus, patológus vagy labororvos kapott korábban más, többféle pótlékot is, hogy ennyivel is versenyképesebbé tegyék a hiányszakmákat – magyarázza Szabad Zoltán, aki tud olyan esetről, ahol a béremelés hatása és a pótlékelvonások kiegyenlítették egymást, így a hiányszakmában dolgozó orvos fizetése bár emelkedett, de nem jelentősen, és ha valóban nehezebben vállalhatnak ezek az orvosok másodállást, úgy akár a törvény előtti állapotnál kevesebbet kereshetnek összességében. További problémák a cikkben

Legolvasottabb cikkeink