• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megfertőződött a német egészségügyi miniszter

Hírek Frissítve 2020.10.22 Forrás: MTI
Megfertőződött a német egészségügyi miniszter

Karanténba vonult Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter, miután egyik családtagjánál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) a kórokozó világjárványa elleni védekezés egyik fő németországi irányítója, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter - jelentették be szerdán Berlinben.  A tárcavezető a pozitív lelet szerda délutáni megérkezése után otthoni izolációt kezdett - közölte egy minisztériumi szóvivő.  A tájékoztatás szerint Jens Spahn meghűléses tüneteket mutat. A 40 éves politikus tüneteinek súlyosságáról nem közöltek részleteket.

Az egészségügyi miniszter a szövetségi kormány első tagja, akinek szervezetében kimutatták a SARS-Cov-2-t. A szerda délelőtti kormányülésen részt vett.

A fertőződés miatt nem szükséges karanténba vonulnia az egész kormánynak vagy bármely tagjának, mert a kancellári hivatalban tartott üléseken szigorúan érvényesítik a fertőzéshigiéniai szabályokat - közölték a kancellári hivatal részéről.

Jens Spahn a kancellár, Angela Merkel és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler mellett a járványügyi védekezés fő szövetségi szintű irányítója.

A SARS-Cov-2 az első hullám utáni nyári időszakhoz képest gyorsan terjed Németországban, de kevésbé erőteljesen, mint a legtöbb szomszédos országban. Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 7595 fertőződést regisztráltak, ami csaknem a másfélszerese az egy héttel korábbi 5132-nek.

A járvány kezdete óta 380 762 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 39-cel nőtt, 9875-re.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,23. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 123 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, keddi adatok szerint egy nap alatt 28 fővel, 879-re emelkedett. Nagyjából minden második beteg - 411 fő - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 618-hoz képest több mint kétszázzal nőtt.

Intenzív osztályra került Sophie Wilmes belga külügyminiszter

Intenzív osztályra került Sophie Wilmes belga külügyminiszter, korábbi ügyvezető miniszterelnök, akiről a hétvégén kiderült, hogy koronavírustesztje pozitív lett, állapota stabil - közölte a belga sajtó csütörtökön. A miniszteri iroda tájékoztatása szerint Wilmes orvosa tanácsára ment kórházba, kezelésre szorul, de eszméleténél van, állapota stabil.

A korábbi miniszterelnök - aki október elsején adta át ezt a hivatalát Alexander de Croo flamand liberális politikusnak - már múlt pénteken közölte, hogy a koronavírus-fertőzéssel járó tüneteket észlelt magán. Azonnal elhagyta irodáját, és a belga szabályok szerint önkéntes karanténba vonult.

Karanténba vonult az orosz egészségügyi miniszter

Karanténba vonult Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter, miután egyik családtagjánál kimutatták a koronavírus-fertőzést - közölte csütörtökön a szaktárca. A miniszter közérzete jó, és tervei szerint feladatait távmunkában látja majd el. A járvány kezdete óta az orosz kormány több tagja átesett már a Covid-19-en, köztük Mihail Misusztyin kormányfő is.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes bejelentette, hogy elkezdték fogadni a Covid-19-betegeket azok az ideiglenes kórházak, amelyeket a helyzet romlása esetére létesítettek a fővárosi egészségügyi intézmények területén. Tizenöt városi kórház területén mintegy félszáz ilyen ideiglenes létesítményt hoztak létre, több mint háromezer férőhellyel.

Moszkvában emellett négy önálló kórház is létesült az új koronavírusos betegek kezelésére, ezek szintén üzemelnek már. A fővárosban naponta ezernél több új fertőzött szorul intézményes ápolásra.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 971-gyel 1 463 306-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 1,1 százalékos, az új esetek 25,8 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,3 millió), India (7,7 millió) és Brazília (5,3 millió) után.

Az aktív esetek száma 4253-gyel 330 076-ra nőtt. A halálos áldozatoké 290-nel 25 242-re, a felépülteké pedig 11 428-cal-vel - eddig az a legnagyobb napi növekmény - 1 107 988-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 55,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 321 958 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Legolvasottabb cikkeink