• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Megkerülték a Földet a prosztatarákos betegekért

Hírek 2022.11.18 Forrás: Weborvos
Megkerülték a Földet a prosztatarákos betegekért

Végül majdnem kétszeresen sikerült a célt megvalósítani: több mint 55 ezer kilométer gyűlt össze, 190 helyszínről a kampányban.

A rendszeres mozgásnak a daganatos betegek életkilátásait és életminőségét javító szerepére hívták fel a figyelmet a 10 Ezer Lépés Program keretében megrendezett „45 nap alatt a Föld körül” országos kilométergyűjtő akció keretében: 190 helyszínről több mint 55 ezer kilométer gyűlt össze - adták hírül a kampány szervezői.

Több mint 20 ezer olyan férfi él közöttünk, aki szembesült már a prosztatarák diagnózisával, további legalább 20 ezer férfi pedig már ma is prosztatarákos, csak erről a következő 4-5 évben fog tudomást szerezni. A prosztatarák a szűrések révén időben felfedezve ma már jó eséllyel gyógyítható vagy hosszan kordában tartható betegség, ám nem elég, ha a férfiak csak passzív elszenvedői a kezeléseknek. Egyre több tudományos kutatás támasztja alá, hogy azok a prosztatarákos férfiak, akik a diagnózis után napi szinten, rendszeresen mozognak, sportolnak, fizikailag aktívak, nemcsak jobb életminőségben élhetnek, de az életkilátásaik is jobbak. Ezt szerette volna tudatosítani a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület, amikor idén második alkalommal meghirdette a „45 nap alatt a Föld körül” országos kilométergyűjtő akciót. Arra biztattak mindenkit, hogy adjon hírt a saját mozgásáról, a www.45nap.hu oldalra töltse fel aktivitásait, küldjön másokat is motiváló üzeneteket és fotókat.

Az eredeti célkitűzés az volt, hogy legalább 30 ezer kilométert sikerüljön összegyűjteni, ezzel Magyarország szélességi fokán képzeletben megkerülni a Földet. A honlapon egy térképen folyamatosan lehetett figyelni, hogy hol tartanak a csatlakozók. Végül majdnem kétszeresen sikerült a célt megvalósítani: több mint 55 ezer kilométer gyűlt össze, 190 helyszínről 32-féle mozgásformát töltöttek fel a résztvevők. Több mint 500 fotó érkezett be, amelyek a kilométergyűjtő honlapon és a Gyógyulj Velünk Egyesület Facebook albumában is megnézhetők.

A program záróeseményeként a Magyar Rákellenes Liga neves szaktekintélyeket kért fel a betegeket és családjaikat segítő előadásokra. Prof. dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa a robotsebészet hazai lehetőségeiről, prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatója az életmód és a mozgás szerepéről, dr. Beöthe Tamás, a Péterfy Sándor Utcai Kórház urológiai osztályának főorvosa a prosztatarák és a férfiszerepek konfliktusáról, a lelki megküzdésről, a panaszok csökkentésének lehetőségeiről beszélt. Az idén 5 éves futó országos 10 Ezer Lépés Programról és a „45 nap alatt a Föld körül” kilométergyűjtésről Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke szólt.

A közérthető szakmai előadások elérhetők, visszanézhetők a www.rakgyogyitas.hu oldalon is.

Legolvasottabb cikkeink