• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Hírek 2022.11.04 Forrás: MTA - Weborvos
Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, megújult környezetben.

"Kutatóként tudjuk: a valóság csodái messze felülmúlják képzeletünket. A következő hetekben ezt a csodát, a világ megismerésének örömét szeretnénk megosztani" – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a 2022-es Magyar Tudomány Ünnepe csütörtöki nyitóünnepségén. A vezetői köszöntők és díjátadások után Pléh Csaba akadémikus tartott tudományos előadást. Idén megújulnak a novemberi rendezvénysorozat tudomány-népszerűsítő előadásai Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, megújult környezetben. A „Tudomány: út a világ megismeréséhez” mottó jegyében megrendezett eseménysorozat az MTA YouTube-csatornáján is követhető. 

"Az emberek évezredek óta kutatják a természet és a társadalom jelenségeit. Ezt teszik ma a kutatók is, akik az őket foglalkoztató kérdéseket újabb és újabb elméletek alapján, folyamatosan tökéletesített módszerek alkalmazásával próbálják megválaszolni. Sokszor ott van az örökös kétely, »a valami nem stimmel« nyugtalanító érzése a kíváncsisággal keveredve, ami a kutatók legfőbb motivációja és egyben a tudomány hajtóereje is a kezdetek óta. A tudomány pedig – miként a Magyar Tudomány Ünnepe idei programsorozatának mottója is mondja: út a világ megismeréséhez" – mondta ünnepi nyitóbeszédében Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke.

Erdei Anna nyitóbeszéde ide kattintva olvasható.

"A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat során azokat a tudományos kérdéseket vizsgáljuk és tárjuk szakszerű és közérthető formában minden érdeklődő elé, amelyek megértése és megoldása életbe vágó, nem csupán nemzetünk, hanem Európa, sőt az egész emberiség számára. És emellett az élet izgalmas csodáiról, a bennünket körülvevő világ olyan dimenzióiról is szólunk, amelyeket csak napjainkban tár fel a tudomány. Kutatóként tudjuk: a valóság csodái messze felülmúlják képzeletünket. A következő hetekben ezt a csodát, a világ megismerésének örömét szeretnénk megosztani a társadalom minél szélesebb rétegével" – mondta ünnepi köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitóünnepségének résztvevőit levélben köszöntötte Novák Katalin államfő. A Köztársasági Elnök üzenetét tolmácsolva Király András, a Köztársasági Elnöki Hivatal Tervezésért és Elemzésért felelős igazgatója a magyar tudományosság és a magyar kutatók eredményeit méltatta. Mint mondta, az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma. Szent-Györgyi Albert, Neumann János, Gábor Dénes vagy Karikó Katalin korszakos felfedezései nélkül sokkal szegényebb lenne az emberiség. Novák Katalin levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a döntéshozók számára a tudomány világa és eszköztára fogódzót jelent. Ezért számítanak a kutatókra. „Nagy szükség van a szellemi erőtartalékukra” – fogalmazott üzenetében az államfő.

A nyitóbeszédet és a köszöntőket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

A díjazottak névsora itt olvasható.

  

Az ünnepélyes díjátadás után Pléh Csaba akadémikus tartott előadást „A tudások feszültségei a megismerő emberben: a modern pszichológia hozzászólása a tudományos világnézet vitáihoz” címmel. Az idei MTÜ mottójához – Tudomány: út a világ megismeréséhez – kapcsolódó előadásában amellett érvelt, hogy ennek az útkeresésnek fontos feltétele az is, hogy az ember saját gondolkodását is tudományosan elemezze.

Az ünnepség zárszavában Kollár László főtitkár arról beszélt, hogy a tudomány hitelességének erősítéséért a legtöbbet maguk a kutatók tehetik. Ők azok, akik egy-egy téma minden apró részletével tisztában vannak. Akik abból a képből, amely a fejükben van, képesek egy érthető és izgalmas áttekintést adni a nem szakértő érdeklődőknek is. Az Akadémiának mint a magyar tudományosság legrangosabb intézményének egyik legfontosabb közfeladata a tudomány eredményeinek és módszereinek bemutatása, hogy így biztos tájékozódási pontokat kínáljon a lehető legtöbb embernek. Ez a tudományünnepi rendezvénysorozat lényege.

Az ünnepségről készült videofelvétel itt, a képgaléria itt tekinthető meg. 

Fotó: MTA Kommunikáció Szigeti Tamás

Legolvasottabb cikkeink