• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megkongatták a vészharangot az egészségügyi szakdolgozók

Lapszemle 2024.02.03 Forrás: index.hu
Megkongatták a vészharangot az egészségügyi szakdolgozók

A jelenlegi formában egy olyan fajta belső igazságtalanság és méltánytalanság alakul ki, amivel a rendszer nem tud mit kezdeni.

Márciusban kapják meg 20 százalékkal emelt fizetésüket az egészségügyi szakdolgozók, csakhogy ezt nem mindenki fogja béremelésként értékelni, ugyanis a korábbi pótlékok is beépülnek a bérekbe. „Azt várnák, hogy a jelenlegi summázott összeg emelkedjen meg” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek. A bérfejlesztéssel kapcsolatos problémák miatt a kamara levélben fordult a Belügyminisztériumhoz.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek beszélt arról, hogy olyan 88–90 ezer közötti azon szakdolgozók száma, akiket érint a márciusi béremelés, hiszen egy bő év óta a védőnők is ezen jogszabály hatálya alá tartoznak, de még az alapellátásban foglalkoztatott körzeti ápolók is kapnak eszerint bérnövekményt.

Korábban 17 sáv volt az életkor szerinti előmenetelhez – háromévenként kategóriától függően 5–6 vagy éppen 12–16 ezres emelkedéssel –, ehelyett minimumot és maximumot határoznak meg, öt-öt kategóriában.

A kiemelt kategóriába többek között az intenzív terápiás, az aneszteziológiai ellátást, ortopédiai, traumatológia, a stroke tartozik bele. Balogh Zoltán ugyanakkor kifogásolta, hogy a nagy ellátórészt jelentő sebészetet vagy a pszichiátriát már nem sorolták ide.

...

Nincs egységes útmutatás 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy véli, egységes útmutatás nélkül, teljesen eltérő megvalósítások lehetnek az országban a száznál is több állami és az alapítványi, valamint egyházi fenntartású intézményeiben. „Ez egyfajta belső migrációhoz vezethet” – jegyezte meg. A kamara éppen ezért azt szorgalmazza, hogy garanciát kapjanak kollégáik arra, hogy a béremelés valóban béremelés lesz. Szintén indítványozták, hogy a 17 korábbi, szakmai tapasztalat szerinti kategóriából az orvosi bértáblához igazítottan legalább 10-et tartsanak meg.

A jelenlegi formában egy olyan fajta belső igazságtalanság és méltánytalanság alakul ki, amivel a rendszer nem tud mit kezdeni. Ezzel akár a pályaelhagyás vagy az elvándorlás is fokozódhat – hangsúlyozta a MESZK elnöke.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink