• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megnyílt a nukleáris orvostársaság XXI. Kongresszusa

Hírek 2019.05.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Megnyílt a nukleáris orvostársaság XXI. Kongresszusa

A kongresszus közgyűlésén örökös tiszteletbeli elnöknek választotta Szilvási István professzort.

Május 30-án Hajdúszoboszlón megnyitották a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság XXI. Kongresszusát. A két évente megtartott rendezvény megnyitóján dr. Varga József elnök köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy a kongresszus fő célja, hogy számot adjunk eredményeinkről, megbeszéljük problémáinkat, és meghatározzuk, milyen irányba szeretnénk továbblépni. A hazai kongresszusnak egyaránt szerepe, hogy megismerjük a hazai nukleáris medicina munkahelyeken folyó kutató-fejlesztő és szakmai munka újdonságait, és hogy felkészítse kollégáinkat – főleg a fiatalokat – a nemzetközi szereplésre. Ezt a feladatát akkor tudja ellátni, ha minél több előadáskivonat érkezik be a kongresszusra. A bejelentett előadások és az elküldött előadásvázlatok egyértelműen jelzik, hogy ezt a célt ebben az évben sikerül elérni.

Folytatni szeretnénk a két éve nagy sikert aratott, érdekes eseteket tárgyaló szekciót is, amelyre szintén több bemutatásra érdemes eset leírása érkezett. Ebben az évben kell az alapszabály szerint megválasztani a MONT új vezetőségét is, akik a két évvel ezelőtt megválasztott új elnök vezetésével irányítják, szervezik a MONT életét a következő négy évben. A leköszönő vezetőség úgy döntött, hogy idén – a kényelmi és gazdaságossági igényeknek egyaránt eleget téve – a kongresszust Hajdúszoboszlón rendezik meg. Remélhetően a kulturális és társasági rendezvények segítenek a szakmai és egyéni kapcsolatok kiépítésében, ápolásában is. Kérte a társaság tagjait és a nukleáris medicinával együttműködő kollégákat, hogy minél nagyobb létszámban aktívan vegyenek részt kongresszus munkájában. Remélte, hogy mindenki hasznosnak fogja találni szakmailag és a kapcsolatteremtés céljára is a programokat. A társaságnak jelenleg 470 tagja van, közülük 350-en regisztráltak a rendezvényre.

A kongresszus résztvevőit köszöntötte Muszbek László akadémikus az MTA Orvosi Diagnosztikai Bizottságának elnöke (nyitóképünkön). Az ünnepélyes külsőségek után dr. Garai Ildikó főtitkár emlékeztette a tagságot, hogy már hagyomány a kétévenkénti rendezvényen egy – egy új szakmai könyv bemutatása. Két éve Környi József könyvét ismerhette meg a tagság, idén egy új felfogásban készült egyetemi tankönyv megszületéséről kaptak információt a jelenlévők. Az interaktív elemeket alkalmazó tankönyv minden bizonnyal népszerű lesz az egyetemi hallgatók körében és jelentősen fogja segíteni, hogy a nukleáris medicináról korszerű ismeretekkel rendelkezzenek. A MONT Alapítványa emlékplakettel köszönte meg a Debreceni Petőfi nyomda igazgatójának a kötet megjelenése érdekében kifejtett munkásságát.

Szintén hagyomány a MONT kongresszus megnyitóján, hogy a MONT Izotópdiagnosztikai Alapítvány Kuratóriuma díjazza a szakma népszerűsítésében végzett tevékenységet. Ebben az évben Haiman Éva a Magyar Nemzet egészségügyi szakújságírója, lapszerkesztője kapta az Arany Izotóp Média Díjat, az ezzel járó oklevelet, emlékplakettet és jutalmat. Az alapítvány kuratóriumának tagja mutatta be és méltatta Haiman Éva szakmai életútját. Többek között kiemelte, hogy nagyra értékelték, hogy hitelesen, túlzások nélkül tájékoztatja az olvasókat. Nem a felszínt kapargatja, hanem a problémák, a helyzet lényegét közérthetően tálalja az olvasók elé. Kérdései mindig célratörőek és azt célozzák, hogy a részletek pontos ismeretében mutassa be az adott témát, vagy embert. Munkásságát a bátorság, korrektség, elfogulatlanság jellemzi. Jól ismeri a nukleáris medicina szűkebb szakterületét. Kétszer tudósított az Európai Nukleáris Medicina Szövetség éves kongresszusáról. A díjat dr. Buga Klára a kuratórium elnöke adta át.

Haiman Éva megköszönte az elismerést és köszönetet mondott mindazoknak, akit támogatták ebben a munkájában. Külön is kiemelte Szilvási István professzor segítő, felkészítő munkásságát és az Izotóp Intézet Kft. munkáját segítő támogatását.

A kongresszus ezt követően közgyűlésén örökös tiszteletbeli elnöknek választotta Szilvási István professzort, majd megválasztotta a vezetőség 21 új tagját, valamint az Etikai Bizottság és a Felügyelő Bizottság 4 – 4 új tagját. A kongresszust követően az új ciklusban a korábban megválasztott Pávics László professzor tölti be az elnöki tisztséget. A főtitkárt a vezetőség tagjai közül választja meg.

Legolvasottabb cikkeink