• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megugrott a fertőzés Ukrajnában, Szlovéniában, a horvátoknál

Hírek Frissítve 2020.07.02 Forrás: MTI
Megugrott a fertőzés Ukrajnában, Szlovéniában, a horvátoknál

Egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában.

Ukrajnában ismét megugrott a koronavírusos fertőzöttek számának napi növekedése, csütörtökre egy nap alatt  889 új beteget regisztráltak és 12 újabb haláleset történt - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra elérte a 45 ezer 887-et. A betegségben elhunytaké 1185-re emelkedett, miközben eddig 20 ezer 053-an gyógyultak meg, közülük 505-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 24 ezer 649-re nőtt.

Előző nap ismét a nyugati országrészben lévő, legfertőzöttebb régióban, Lviv megyében jegyezték fel a legtöbb új beteget, 152-őt, valamint a második legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben, 104-et. Őket követi a szintén nyugat-ukrajnai Rivne megye 93, és Kárpátalja 85 új beteggel.

Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 5730-at, újabb haláleset az elmúlt napban nem történt, az eddig elhunytak száma így továbbra is 146, a gyógyultaké pedig 856 a megyében.

A fővárosban, Kijevben a regisztrált fertőzötteké 5242, a halálos áldozatoké újabb hárommal 111-re emelkedett, míg 1642-en győzték le a kórt.

Kárpátalja megyében ismét nőtt előző nap a halálos áldozatok száma, két újabb esettel 97-re emelkedett. Az eddig azonosított betegek száma elérte a 3046-ot, közülük eddig csupán 975-en gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy az elmúlt napban 221 beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az újonnan azonosított fertőzöttek között 63 egészségügyi dolgozó van. Ukrajnában az egészségügyi alkalmazottak körében már meghaladta a 6800-at a járvány kezdete óta koronavírussal megfertőződöttek száma.  Előző nap 23 ezer 168 tesztet végeztek el az országban, ebből 11 ezer 109 PCR-tesztet és 12 ezer 059 antitestszűrést.

A miniszter sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a kormány előző napi ülésén jóváhagyta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelyben indítványozzák a kötelező szájmaszkviselésre vonatkozó szabály megsértőiek megbírságolását. A jogszabályt a kabinet hamarosan beterjeszti a törvényhozás elé. Sztepanov kifejtette, hogy magánszemélyeknek a büntetési tétel 170-tól 255 hrivnyáig terjedhet (körülbelül kétezertől háromezer forintig), míg a vállalatoknak és az intézményeknek 3400-5100 hrivnya (40-60 ezer forint) közti pénzbüntetést kell fizetniük.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a különböző karanténszabályok megsértéséért már eddig is szabtak ki bírságot az ukrán hatóságok, eddig a pénzbüntetés alaptétele az első elkövetéskor 17 ezer hrivnya (199,5 ezer forint) volt. Ezt a fajta bírságot elsősorban a kötelező karantén önkényes elhagyásáért szabták ki, valamint a megengedettnél nagyobb létszámú tömegrendezvények - főként vallási szertartások - megtartásáért.

Bezárják az iskolákat és az óvodákat a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában

Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban - jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán. "Masszív, ugyanakkor ésszerű lépés" a vírus további terjedésének megakadályozására - mondta. Az intézkedést az indokolja, hogy Felső-Ausztriában szerdára egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor már néhány nap óta megfigyelhető volt a számok "dinamikus növekedése". A tartomány vezetője azt ajánlotta, hogy mondják le a rendezvényeket is az érintett járásokban.

 Az új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség (Freie Christengemeinde). Több helyi nagycsalád is tagja a közösségnek, az elmúlt napokban ők szórták szét a koronavírust az érintett öt járásban.

A tartományi vezető egyben felhívta a figyelmet a lakosság egyéni felelősségére, így a nagyobb zárt helyiségekben ajánlott, a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájmaszk viselése. 

Romániában 450-nel nőtt az azonosított fertőzöttek száma egyetlen nap alatt

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány Romániában: az utóbbi 24 órában 450-nel nőtt az azonosított fertőzöttek száma - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítéséből. A járvány áprilisi tetőzése idején is csak három, a múlt héten pedig egy olyan nap volt, amikor ennél több fertőzést diagnosztizáltak egyetlen nap alatt.

A fertőzések számának növekedése június elején, a rendkívüli állapot, illetve a kijárási és gyülekezési korlátozások fokozatos feloldása nyomán kezdett ismét erősödni, azóta pedig megduplázódott. Június 10-én még 164 volt a naponta diagnosztizált, új esetek utóbbi két heti átlaga. Ez a mutató azóta folyamatosan emelkedik, csütörtökön pedig elérte a 325-öt. A csütörtökön regisztrált adat csaknem 30 százalékkal haladja meg a járvány első tetőzését idéző mostani átlagot.

Az utóbbi 24 órában 20 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában: ez is 25 százalékkal magasabb a jelenlegi átlagnál és több mint kétszerese az egy hónapja regisztrált napi halálozási adatnak.

A betegség romániai megjelenése óta 27 746 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 19 363-at gyógyultnak nyilvánítottak, 1687-en pedig életüket vesztették. Napról napra növekszik a súlyos esetek száma is: míg egy hónapja kevesebb mint 150, csütörtökön 237 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

A betegség terjedése miatt a bukaresti kormány elhalasztotta a július elsejére várt további lazításokat, így továbbra sem nyithattak ki a beltéri vendéglátóhelyek. A hatóságok bírságolással próbálják fegyelmezni azokat, akik megszegik a távolságtartási és higiéniai előírásokat, a beltéri maszkviselési kötelezettséget: az utóbbi 24 órában 345 kihágásért róttak ki átlagosan 394 lejnyi (28 500 forint) büntetést. 

Horvátországban és Szlovéniában ismét megugrott a napi új fertőzöttek száma

Ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok csütörtöki közleményéből.

Horvátországban a testület jelentése szerint szerdán 81-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2912-t, és két új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 110-re nőtt. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2155 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 84-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 647 fő.

A szomszédos Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 21-gyel 1633-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Ezt megelőzően ennél nagyobb napi esetszámot, 36-ot április 16-án jegyeztek az országban. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze kilencen vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Más országok állampolgárai számára ugyanakkor mindkét ország továbbra is korlátozásokat tart fent.

Horvátországban az uniós állampolgároknak is meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.

Bár Szlovénia a schengeni térséghez tartozik, az övezetből érkező állampolgárokat is ellenőrzik a határokon, adatokat azonban nem vesznek fel tőlük.

A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk. Horvátország ugyanakkor engedélyezi számukra a beutazást, amennyiben üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak oda, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

Legolvasottabb cikkeink