• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megújult a gyermeksebészeti program az OGK-ban

Hírek 2020.12.02 Forrás: Budai Egészségközpont
Megújult a gyermeksebészeti program az OGK-ban

Az OGK korábban évi 80-120 komplex gyermekgerinc-műtétet végzett, az új program ezt a számot legalább a duplájára emeli.

Az Országos Gerincsebészeti Központ (OGK) gyermeksebészeti tevékenységének új fejezete kezdődött el 2020. november elsejével. Hivatalosan ekkor indult el az a megújult szakmai program, amely a gyermekkori gerincbetegségek sebészetének teljes spektrumát felöleli - áll a központ szerdai közleményében.

Mint írják: a közfinanszírozott gerincsebészeti ellátást végző OGK működtetője a Budai Egészségközpont Kft. (BEK), amely az elmúlt egy évben mintegy 900 millió forintot fordított a program szakmai-tudományos környezetének megteremtésére. Új, világszínvonalon felszerelt műtőt dedikáltak e programra, amely a modern nemzetközi orvostechnológia valamennyi vívmányát nyújtja. Célirányosan kialakított kórtermek, speciális ambulancia és sokszakmás háttér biztosítja a gyermekkori gerincdaganatok és deformitások műtéti kezelésének biztonságát. Az OGK (amely egyben a SE Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati Tanszéki csoportja is)  az egyetemi oktatásban és a posztgraduális szakemberképzésben is önálló programként szerepelteti ezt a speciális profilt.

Dr. Varga Péter Pál, a BEK igazgatója (az OGK alapító főigazgatója) tájékoztatása szerint e régóta futó program minőségi és mennyiségi mutatói is jelentősen javultak a környezet célirányos átalakításával. Általános gyermekgyógyászati partnerként a SE I. Gyermekgyógyászati Klinika támogatja a programot, míg a BEK biztosítja a kardiológiai, tüdőgyógyászati és pszichológiai hátteret. Az intézet intenzív osztálya bármely sebészi beavatkozás számára biztonságos perioperatív környezetet jelent. A szülők jelenléte a gyermekek bent fekvése során folyamatosan biztosított. A műtéti ellátást előkészítő és a műtét utáni rehabilitációt az OGK világszínvonalú rehabilitációs csoportja adja - áll a dokumentumban.

A közlemény szerint a program vezetője dr. Lazáry Áron, az intézet tudományos főigazgatóhelyettese. „Először nyílik lehetőség valamennyi beteg számára programszerűen alkalmazni a számítógépes műtéti tervezés előnyeit. Intézetünk In Silico Biomechanikai Laboratóriumában hazai és külföldi orvos- és mérnökkutatók együttműködésével, dr. Éltes Péter vezetésével a műtétre váró betegek egyéni morfológiai sajátosságainak megfelelő műtéti terv készül, beleértve a rögzítést és adott esetben a daganatos gerincrész eltávolítása után beültetett protézisek egyedi megtervezését. Gyakran több opció is adódik, s a számítógépes szimuláció eszköztárával tudjuk sok év terhelését vizsgálva kiválasztani azt az eljárást, ami optimális jövőképet ad.“

A dokuemntum idézi a daganatsebészeti programvezető, dr. Szővérfi Zsolt, akinek tájékoztatása szerint az OGK nemzetközi elismertséggel övezett daganatsebészeti programja e projekt megindításával ismét szintet lép: az eddigi nemzetközi szakmai kapcsolatrendszeren belül tudományos támogatottsága tovább erősödik, s posztgraduális képzési programjaink egyik markáns területévé válik.

A deformitás-sebészeti programvezető, dr. Tunyogi Miklós a program komplexitását emeli ki.  „A Semmelweis Egyetem által nyújtott általános szakmai-tudományos háttér előnyei mellett a BEK széleskörű szakmai környezete e program számára hazánkban egyedülálló környezetet teremtett. Nemcsak a műtéti előkészítés és a műtőben koncentrált modern orvostechnológia, de a betegek szoros pszichológiai támogatása, az ápolási szakemberek speciális jártassága is programunk erősségei közé tartozik. E program lényegében alkalmas a teljes hazai gerinc-deformitás sebészeti igény kielégítésére, s emellett az itt kiépült kapacitások lehetővé teszik a környező országokból érkező betegek számának növelését is.“

Dr. Hoffer Zoltán, az OGK főigazgatója szerint a BEK társadalmi kötelezettségvállalásának szimbólumaként is felmutatható ez a túlzás nélkül világszínvonalúnak minősíthető szakmai program. „A közfinanszírozás által nyújtott bevételeket meghaladó ráfordítások az operált gyermekek szakmai biztonságán túl olyan kórházi környezetet biztosítanak, amelyek elősegítik ennek a jelentős testi és lelki traumával járó megterhelésnek az átvészelését. Tapasztalataink szerint az operált gyermekek számára döntő jelentőségű, hogy szüleik mellettük vannak a teljes bent fekvés során, s a szülők számára pedig fontos faktor, hogy minden pillanatban érzik az ellátó személyzet (köztük a gyermekkel és a szülőkkel egyaránt foglalkozó pszichológusok) kiemelt gondoskodását.“

Az OGK az elmúlt években átlagosan 80-120 közötti számban végzett  kiterjesztett, komplex gyermekgerinc-műtéteket. Az új program ezt a számot a valós népegészségügyi igények alapján legalább a duplájára emeli, amit remélhetőleg a közfinanszírozás  volumene is követni fog, ami ezen a területen végre a várólista teljes eltűnéséhez vezethet - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink