• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megvannak a védőnői ösztöndíjpályázat nyertesei

Hírek 2021.10.11 Forrás: Weborvos
Megvannak a védőnői ösztöndíjpályázat nyertesei

Továbbképzésük segítése mellett a védőnői hivatás elismertségének és népszerűségének emelését hivatott támogatni az ösztöndíj program.

Egy ország lakosságának egészségi állapota nagyban függ a prevenció, azaz a betegségek megelőzésébe fektetett munka színvonalától. Ebben Magyarországon kulcsszerepet játszik a hazai védőnői hálózat, amely közel 110 éve áll a családok szolgálatában, és olyan, Európában – mi több, világszerte – egyedülálló szolgáltatást nyújt a szülők számára, amelyet Magyar Örökség Díjjal és Hungaricumdíjjal is kitüntettek. A több mint 45 éve főiskolai végzettséghez kötött hivatást jelenleg az országban hozzávetőleg 3300 területi védőnő és közel 900 iskolavédőnő gyakorolja. Az ő továbbképzésük és munkájuk segítése mellett a védőnői hivatás elismertségének és népszerűségének emelését hivatott támogatni az az ösztöndíj program, amelyet a Magyar Védőnők Egyesülete és a Vitaminkosár Kft., a Protexin hazai forgalmazója közösen hirdetett.

„Napjanikban az egészségügyi dolgozók közül a védőnők állnak legközelebb a családokhoz. Olyan jelentős eseményeknél vannak jelen közvetlenül a családok otthonaiban, mint a gyermekfogadásra-, az anyaságra való felkészülés, az első gyermek megszületése, vagy éppen a gyermek közösségbe való beilleszkedése. A védőnők sok esetben több körzetet ellátva végzik munkájukat, hivatástudattal, annak érdekében, hogy egy család se nélkülözze a preventív ellátást, ezzel jelentős segítséget nyújtanak a családoknak, szülőknek vagy éppen a pedagógusoknak” – mondta el Csordás Ágnes Katalin a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. „A Vitaminkosár Kft. által indított ösztöndíj program nem csak arra inspirálja a védőnőket, hogy szakmailag is megmutassák magukat, hanem egyben alkalmat ad a legjobb védőnői gyakorlatok megosztására, hozzájárulva a szakmai munka színvonalának, ezáltal pedig elismertségének emeléséhez. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen típusú kezdeményezések meghatározó szerepet tölthetnek be abban, hogy vonzóvá tegyük a védőnői hivatást a fiatalok számára is.”

A felhívására összesen 31 pályázat érkezett az ország különböző részeiről, elsősorban vidékről. A jelentkezők feladata a probiotikumok alkalmazási lehetőségeinek bemutatása volt kifejezetten csecsemőknél és kisgyerekeknél, hiszen azoknak a babáknak, akinek bélcsatornájában nem szaporodnak el megfelelő mértékben a hasznos baktériumtörzsek, az immunrendszerük sem lesz elég erős a betegségek leküzdéséhez.

„Ma már számos kutatás alátámasztja, milyen mértékben járul hozzá az egészséges bélflóra a civilizációs betegségek megelőzéséhez, így a probiotikumok már közvetlenül a születés után fontos szerepet tölthetnek be. Védőnőként sokszor szembesülök azzal, hogy édesanyák kérnek tanácsot a gyermekük immunrendszerének erősítésére, közösségbe kerüléskor a betegségek megelőzésére, vagy antibiotikumos terápia mellett a panaszok csökkentésére, a bélflóra regenerálására. Pályázatomban a munkám során szerzett tapasztalataimat osztottam meg egy saját felméréssel kiegészítve, amelyek remélem hasznos információforrásként szolgának majd kollégáim számára is.” – mondta el az ösztöndíjprogram 1. helyezettje Kovácsné Takács Lívia (képünkön), aki a Zala megyei Gellénháza Védőnői Szolgálatát látja el.

A kiemelkedő pályamunkák miatt, a programban három helyett öt pályamunkát is díjaztak, így a második helyen végző Varga Ágnes (Debrecen) után a 3. helyen holtversenyben hárman is végeztek: Bogdán Viktória (Balatonederics), Somogyiné Rapp Zsuzsa (Pécs), és Gyarmati-Bozó Vivien (Eger).

Az ösztöndíj keretében az 1. helyezett 100 000 Ft, a 2. helyezett 50 000 Ft, a 3. helyezettek pedig 30 000 Ft juttatásra jogosultak 6 hónapon át, amely összeget szabadon választott módon továbbképzésre, szakmai fejlesztésre fordíthatnak.

Legolvasottabb cikkeink