• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Mentők: akik nem kérnek vakcinát, nyilatkozniuk kell

Lapszemle 2021.01.14 Forrás: nepszava.hu
Mentők: akik nem kérnek vakcinát, nyilatkozniuk kell

A nyilatkozat az MMSZ elnöke szerint bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MMSZ) elnöke szerdán levélben kért tájékoztatást Csató Gábortól, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) főigazgatójától: Miért szükséges nyilatkozatot aláíratni azokkal a mentődolgozókkal, akik nem kérik az oltást, és milyen következményekre számíthatnak azok, akik nem nyilatkoznak? 

A hvg.hu az érdekvédők Facebook-oldalán közzétett levéllel kapcsolatban felidézte, kedden írtak arról, hogy a mentőszolgálatnál nyilatkozniuk kell azoknak a dolgozóknak, akik nem oltatják be magukat. A lapnak akkor Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője azt írta, hogy ezzel biztonságossá tehető a szervezés:

„Ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk.” 

Kusper Zsolt most megjegyezte, hogy a napokban több tagjuk is érdeklődött a nyilatkozatról, főleg arról a részéről, amely szerint az aláírók elismerik: a védőoltás kapcsán teljes körű tájékoztatást kaptak, „különösen az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről”. 

A nyilatkozat az MMSZ elnöke szerint „egyrészt bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást, másrészt leveszi a felelősség terhét a mentőszolgálatról. 

– Mivel a védőoltást minden mentődolgozó önkéntes alapon kaphatja meg – vagyis az e körben hozott döntése sem a munkáltató, sem pedig egyéb hatóság által ki nem kényszerített, el nem rendelt –, nem kötelező, a beadatásának kifejezetten a befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia – vélekedett az érdekvédő. Hozzátette: „nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek”. 

Közben, az MMSZ Facebbok-oldalára feltette az OMSZ főigazgatójának „soron kívüli” válaszát, amelyben lényegében megerősítette Győrfi Pál korábbi magyarázatát.

„A védőoltás felvétele önkéntes, azonban a szervezés elősegítése érdekében arról nyilatkozni szükséges, ha valaki nem él az oltás lehetőségéve. A nyilatkozattétel nemcsak az OMSZ dolgozóira, hanem más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik” – írta.

Csató Gábor szerint a mentődolgozók később dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a védőoltást, megkapják majd a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiség függvényében, „de már nem ebben a prioritási fázisban”.  

Legolvasottabb cikkeink