• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentőnek állt Kovács-Nyári Dia és Csuja Imre

Hírek MA 10:41 Forrás: Weborvos
Mentőnek állt Kovács-Nyári Dia és Csuja Imre

A 10+1 kérdésből álló kutatás célja, hogy kiderüljön, mennyire vagyunk magabiztosak, ha mentésről van szó, mutatkoznak hiányosságok.

Mentőruhára cserélte fitnesz szerelését Kovács-Nyári Dia színésznő, a BioTechUSA és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány közös kampányfilmjében. Csuja Imrével, az OMSZA nagykövetével az oldalán arra hívják fel a figyelmet, hogy az életmentésben mindenkinek megvan a szerepe: a mentőknek, hogy minél hamarabb a helyszínre érjenek, a civileknek pedig, hogy baj esetén hívják a 112-t és szükség esetén kezdjék meg az elsősegélynyújtást. 

A BioTechUSA a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiemelten fontosnak tartja, hogy a hazai egészségügyi dolgozók és intézmények támogatása mellett hozzájáruljon a magyar lakosság egészségtudatosságának növeléséhez is. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvánnyal az egy évre kiterjedő együttműködés keretében most az életmentés fontosságára hívják fel a figyelmet, hogy felmérjék és fejlesszék az emberek mentésismereti tudását és hangsúlyozzák a segítségnyújtás, tájékozottság fontosságát. A filmben Kovács-Nyári Dia, a BioTechUSA márka- és jótékony nagykövete és Csuja Imre, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány jószolgálati nagykövete arra buzdítanak mindenkit, hogy az Alapítvány felmérése segítségével teszteljék mentésismereti tudásukat. 

A 10+1 kérdésből álló edukációs kutatás célja, hogy kiderüljön, mennyire magabiztosak az emberek, ha mentésről van szó, és hol mutatkoznak hiányosságok, amiket pontosítani szükséges társadalmi kommunikáció útján. Olyan fontos kérdésekre keresi a helyes választ, mint például mikor indokolt a mentők hívása, vagy mit tanácsos mindenképpen elmondani a diszpécsernek éles helyzetben. 

Mentőt hívni ugyanis egyszerű feladatnak tűnhet, ám éles helyzetben nehéz megőrizni hidegvérünket. Sokan hezitálnak vagy zavarukban hiányos adatokat mondanak be, pedig egy kis tudatossággal értékes perceket nyerhetünk, amin akár egy ember élete is múlhat.

A 2020 óta évente közzétett teszten eddig több tízezren mérték fel tudásukat. A cél az, hogy minél több ember töltse ki a felmérést és az eredmények fényében hatékonyabb legyen a mentők és civilek együttműködése vészhelyzet esetén. A beérkezett válaszokat a Mentőszolgálat Alapítvány kiértékeli, összesíti, majd publikálja, így járulva hozzá ahhoz, hogy a társadalom valós képet kapjon arról, mennyire naprakészek az ismeretei a témában.

Szép Mentés! Teszt - Töltsd ki Te is!