• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mesterséges intelligenciával kutatják a képi és szöveges leleteket

Hírek 2023.11.16 Forrás: Weborvos
Mesterséges intelligenciával kutatják a képi és szöveges leleteket

Az innovatív informatikai megoldás alkalmazása lehetőséget ad a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek célzott azonosítására.

Lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem 2 éves mesterséges intelligenciára alapúló közös kutatásfejlesztési projektje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával - tudatták közeményben.

A Debreceni Egyetem kutatóinak és a GE HealthCare szakembereinek bevonásával végzett 2 éves projekt során olyan korszerű mesterséges intelligencia alapú megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing - NLP) algoritmusok segítségével. Az innovatív informatikai megoldás alkalmazása lehetőséget ad a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek célzott azonosítására, és ennek eredményeként több beteg bevonására az egészségügyi kutatásokba, amely hozzájárul a hazai és nemzetközi gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó klinikai vizsgálatok eredményességéhez.

A közel 1,5 milliárd forint összköltségvetésű projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) mintegy 800 millió forintos támogatásával valósult meg, amelyben több mint 50 kutatófejlesztő munkatárs vett részt.

A GE HealthCare hazai központja a vállalat hét globális stratégiai egységének egyike, létszámát tekintve Európában a második legnagyobb jelenléttel rendelkezik. Magyarország ad otthont a GE HealthCare vezető európai adattudományi csapatának is. A magyar fejlesztőcsapatok nevéhez számos, világszerte elérhető személyre szabott egészségügyi alkalmazás fűződik, köztük onkológiai, kardiológiai és neurológiai megoldások.

“Az exponenciálisan bővülő egészégügyi adatok szélesebb körű felhasználásához, olyan informatikai megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi az egészségügyi intézményekben használt digitális rendszerek összekapcsolását. Az automatizálható, időigényes tevékenységek elvégzésével tehermentesíthetők az egészségügyi dolgozók, összességében javítva a klinikai ellátás, kutatás hatékonyságát. A Debreceni Egyetem kutatóival együttműködésben fejlesztett új megoldás a strukturált adathalmazok létrehozása mellett nemcsak szöveges lelet elemzést tesz lehetővé és elérhetővé, de képes a képalkotó diagnosztikai felvételeket is együttesen értelmezni. Ez a fejlesztés nagyban hozzájárulhat a konkrét gyógyszerkészítmények eredményesebb kutatásához, valamint a betegek pontosabb diagnózisához, segítve az egészségügyi dolgozók, kutatók munkáját.” – mondta Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adattudományi és ügyvezető igazgatója.

A Debreceni Egyetem (DE) a hazai felsőoktatás egyik kiemelkedő intézményeként a legmagasabb szintű, sokoldalú, multidiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá az egyetemes tudomány és a magyar társadalom fejlődéséhez. Kutatóegyetemként, valamint regionális vállalati innovációs hálózatok központi intézményeként a DE fontos célja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységével segítse vállalati partnereit – különös tekintettel az egyetem számára stratégiai területnek számító egészségiparban, ahol az intézmény orvos-, egészség-, gyógyszerész- és természettudományi, valamint informatikai tudásbázisa is szerepet kap.

"A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével, a mélytanulás (Deep Learning) módszerrel tanított természetes nyelvfeldolgozó - Natural Language Processing (NLP) megoldások forradalmasíthatják az egészségügyet azáltal, hogy javítják az orvosi leletek elemzésének hatékonyságát. A gyógyszerfejlesztésekhez elengedhetetlen klinikai vizsgálatokhoz világszerte speciális betegcsoportok beazonosítására van szükség, a GE HealthCare-rel közösen fejlesztett, hiánypótló megoldás révén a leletek gyorsabban és szélesebb körben válnak kutathatóvá. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy több nemzetközi szintű kutatási projektekbe bevonjuk a hazai pácienseket – fejtette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A meglévő, nagy mennyiségű egészségügyi adatok mesterséges intelligencia támogatásával történő feldolgozása, elemzése és eddig ismeretlen összefüggések feltárása megteremtheti a személyre szabott orvoslás feltételeit, pontosabb diagnózishoz, eredményesebb, és hatékonyabb betegellátáshoz vezethet. A GE HealthCare és a Debreceni Egyetem most lezárt mesterséges intelligenciára épülő, egységes adatkezelési, adatbányászati rendszer kutatás-fejlesztési pályázata is a személyre szabott terápiák megvalósításához viszi egy lépéssel közelebb az egészségügyet.