• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MI: hatékony egészségügyet ígér az új technológia

Hírek 2023.11.22 Forrás: Weborvos
MI: hatékony egészségügyet ígér az új technológia

A MI segítségével a betegek gyógyszereinek kiválasztása, a dózisok beállítása a mainál sokkal személyre szabhatóbb lesz.

A mesterséges intelligencia (MI) szédítő sebességgel épül be a gazdaságba, az iparba és változtatja meg az életünket. Egy új ipari forradalom tanúi vagyunk. Az MI nem helyettesíti, hanem kiegészíti az emberi tudást: hatékonyabbá, gyorsabbá, jobbá teszi a döntéseket és az üzleti folyamatokat. A kérdés ma már nem csak az, mire lesz képes a mesterséges intelligencia, hanem az is, miként fog hatni a mindennapjainkra – hangzott el a Bosch×Richter Innovátorok Napja konferencián.

A mesterséges intelligencia mindent visz

2023-ban a világ TOP3 online óriáscége összesen 120 milliárd dollárt fordít a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztésekre, ami jól mutatja a terület fontosságát. Magyarországnak is van Mesterséges Intelligencia Stratégiája, melynek célkitűzése, hogy 2030-ig 15%-os GDP-növekedés jöjjön létre az MI adaptációja révén. A hazai KKV-k körében fontos elérni, hogy 26%-kal növekedjen az egy főre jutó hozzáadott érték, továbbá 1 millió ember dolgozzon olyan munkakörökben, ahol az MI-t használják a feladatok ellátása során – ismertette Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

Precíziós terápiák személyre szabva

Az egészségügy az egyik olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia fejlődésétől a legtöbbet várják az emberek, ez derült ki a Bosch és a Richter közös közvélemény-kutatásából. Az Innovátorok Napja konferencián elhangzott szakértői vélemények szerint az MI valóban nagy előrelépést hozhat a betegségek diagnózisában és gyógyításában. A mesterséges intelligencia az orvoslás eszköztárának elhagyhatatlan részévé fog válni. Az MI segítségével a betegek gyógyszereinek kiválasztása, a dózisok beállítása a mainál sokkal személyre szabhatóbb lesz. Ez az Mesterséges intelligencia alapú precíziós gyógyszerelés a terápiákat hatásosabbá teheti és a mellékhatások előfordulását is csökkenteni tudja a jövőben – fogalmazta meg várakozásait dr. Kovács Bence, a Richter Gedeon Nyrt. General Medicines Global Business Unit üzletágvezetője.

Felgyorsulhat az új gyógyszerek fejlesztése

Az új gyógyszerek kifejlesztése közismerten sok éves, hosszú folyamat, de nem mindegy, hogy mennyire hosszú. A mesterséges intelligencia segítségével az átfutási idő lerövidíthető. A gyógyszerkutatás első, preklinikai fázisában az MI gyorsabbá, gazdaságosabbá teheti a fejlesztést a megfelelő molekulák megtervezésével és kiválasztásával. Az ezt követő klinikai tesztelések időtartamát viszont már jogszabályok írják elő, itt kisebb a mozgástér, de a mesterséges intelligencia bevonásával összeségében mindenképpen gyorsabb és költséghatékonyabb lehet az új gyógyszerek piacra kerülése – foglalta össze dr. Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatás-fejlesztési igazgatója.

Az ember pótolhatatlan és az is marad

Az EESZT bevezetése óta, Magyarország az egészségügyi szempontból adatgazdag országok közé tartozik. Ebből a folyamatosan bővülő, rendszerezett adattömegből a mesterséges intelligencia bevonásával rengeteg hasznos, a megelőzést, a gyógyulást szolgáló, akár életmentő következtetés és eredmény nyerhető ki.

Az MI segítségével gyorsan és hatékonyan felkutathatók a betegségek komplex kockázati tényezői, a rejtett halálokok, az ellátórendszer gyenge pontjai vagy akár a meglévő gyógyszerek lehetséges új felhasználási területei. A felhalmozott egészségügyi adatvagyon olyan értéket képvisel, melynek a mesterséges intelligenciával történő felhasználását nemzetstratégiai szinten érdemes kezelni.

Hosszabb távon nem lesz fenntartható az egészségügy, ha bizonyos folyamatokat nem sikerül az MI alkalmazásával automatizálni. Ugyanakkor az emberi kontaktust nem fogja tudni pótolni a mesterséges intelligencia, a gyógyításhoz az emberre mindig szükség lesz – tette egyértelművé dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink