• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Minden kattintásvadász, oltásellenes cikk emberéletekbe kerül

Lapszemle 2021.05.15 Forrás: origo.hu
Minden kattintásvadász, oltásellenes cikk emberéletekbe kerül

Minden kattintásvadász, oltásellenes cikk, amely elbizonytalaníthat sok ezer embert, életekbe kerül.

"Nincs semmi értelme gyógyszertárban vásárolt antitestteszttel mérni az ellenanyagszintet az oltások után, ugyanis ezek a tesztek csupán egyetlen antitestet mérnek, azt sem pontosan, ami nem bizonyítja, hogy az egyén valójában védett-e a koronavírus ellen" – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak. Hozzátette: a klinikán a laboratóriumokban folyamatosan vizsgálják az oltottaknál a védettséget, és az derült ki, hogy a Magyarországon használt oltások mindegyike megfelelő védelmet nyújt. A rektor azt is hangsúlyozta: a küszöbén vagyunk annak, hogy legyőzzük a járványt.

Előfordult-e a klinikán, hogy valaki két oltás után betegedett meg, és kórházba került? Ha igen, milyen oltásokat kaptak?

Egy-egy eset nálunk is előfordult – a betegeket különböző vakcinákkal oltották. Pfizerrel, Modernával, Szputnyikkal, AstraZenecával és Sinopharmmal. De hangsúlyozom: egy-egy esetben fordult ez elő. Nem látjuk, hogy bizonyos vakcináknál halmozottan jelennének meg a betegek két dózis beadása után. Inkább az a tapasztalat, hogy minden vakcina nagyon jól véd.

- Akinél nem jelentkeztek tünetek, előfordulhat, hogy nem jól reagált az immunrendszer az oltás után?

- Engem Szputnyikkal oltottak, és enyhe fáradtságon kívül semmi más tünet nem jelentkezett, de több kollégám is erről számolt be. Az ellenanyagszint-mérésnél pedig kiderült – ahogy már mondtam is –, hogy az antitestszám a négyszázszorosára emelkedett. A nagyon fiataloknál – és döntően a hölgyeknél – erősebb oltási reakció fordulhat elő, az idősebbeknél kevesebb, vagy egyáltalán semmi. Tizenötezer oltást adtam be saját kezűleg, és a legtöbb páciensemet megkérdeztem, hogy mit tapasztalt. Általában az AstraZenecánál és a Modernánál jelentkeztek erősebb panaszok, de a Szputnyiknál, a Sinopharmnál és a Pfizernél enyhébb tüneteket tapasztaltak az emberek. 

- Miért fontos, hogy a fiatalok is megkapják a vakcinát?

- Nagyon fontos, hogy a fiatalok is beadassák a védőoltást, mert ritkábban ugyan, de előfordul, hogy intenzív kezelésre van szükség az esetükben is, ha elkapják a vírust, sőt, százas nagyságrendben 30 év alattiak is elhunytak a betegségben. De azért is lényeges számukra az oltás, mert az ő mobilitásuk a legnagyobb, ők találkoznak a legtöbb emberrel, tehát ők a vektorai a járványnak. Harmadsorban pedig a családjuk védelmében különösen fontos, hogy oltakozzanak. Csak úgy alakulhat ki az úgynevezett fészekimmunitás – vagyis a családon belüli védettség –, ha a tizenévesek is védettek. Nekik ideális egyébként a Sinopharm-vakcina. Kevés az oltási reakció, négy héten belül túl vannak a dózisokon, megkapják a védettségi kártyát, és mehetnek bulizni. Persze, mindig felteszik a kérdést, hogy mehetnek-e majd Európa más országaiba is, ha keleti vakcinával oltatnak. Erre mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy a kínai vagy orosz turistákat mostantól kitiltják Párizsból, Rómából vagy Barcelonából. Elképzelhetetlennek tartom, hogy azt mondják: nem kell a több tízezer kínai és orosz turistától az Euro. Továbbiak az interjúban

Legolvasottabb cikkeink