• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

MMS: Megint terjed a veszélyes szer a neten

Hírek 2019.06.17 Forrás: Weborvos
MMS: Megint terjed a veszélyes szer a neten

A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.

Interneten keresztül forgalmazott, többek között lúgosításra ajánlott, viszont sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként, sem gyógyszerként nem engedélyezett, fokozottan veszélyes termékre hívta fel a figyelmet ismét az ÁNTSZ.

Mint írják, az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28%-os nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

A nátrium-klorit és a klór-dioxid antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított nátrium-klorit az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs engedélyezve és fokozottan veszélyes. 

A klór-dioxid egy erős oxidáló- és fertőtlenítőszer, a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz tisztítására is használják, lenyelve és belélegezve azonban mérgező hatású, bőrmarást okozó anyag. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist (amely a vörösvértestek szétesésével jár) és veseelégtelenséget okozhat. A terméket árusító honlap által ajánlott mennyiség alkalmazása esetén az elfogyasztott aktív klór mennyisége többszöröse az ivóvízben megengedett határértéknek. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.

Az Országos Tisztifőorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak nem ellenőrzött helyről származó gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt, illetve bármilyen megbetegedés esetén a gyógykezelés megkezdése előtt konzultáljanak háziorvosukkal. Az esetleges mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, az alkalmazandó elsősegélyről, valamint az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

A szerről már írtunk 2010-ben is - MMS: Veszélyes szer az interneten

Legolvasottabb cikkeink