• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Modernával is olthatók a 12 és 17 év közötti fiatalok

Hírek 2021.07.24 Forrás: MTI
Modernával is olthatók a 12 és 17 év közötti fiatalok

Az EMA szerint a több mint 3700 gyermek bevonásával végzett vizsgálat nem mutathatott ki új, eddig nem tapasztalt mellékhatást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott pénteken.

A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a koronavírus elleni vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyermekeknél, mint a 18 évesnél idősebb serdülőknél, valamint a felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb személy esetében biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére.

A vakcinát az Európai Bizottság már korábban engedélyezte a 18 éves és idősebb emberek számára. A kétdózisú vakcina második adagjának beadását az első beoltást követő negyedik héten ajánlják.

Az EMA szerint a több mint 3700 gyermek bevonásával végzett vizsgálat nem mutathatott ki a Moderna oltóanyaga esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyermekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 18 évesek vagy annál idősebbek esetében tapasztaltakhoz. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak. Kiemelték: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az Európai Bizottság január 6-án adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech Comirnaty néven ismert vakcinája után ez volt a második SARS-Cov-2 koronavírus elleni vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használtra. Emellett vizsgálja a Szputnyik V, a Sanofi vállat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink