• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

MOK-közlemény a miskolci megyei kórház ügyeiről

Hírek 2020.01.10 Forrás: Magyar Orvosi Kamara
MOK-közlemény a miskolci megyei kórház ügyeiről

A kamara szeretné elérni, hogy már a bírósági tárgyalási szakban, a jogerős ítélet megszületése előtt megvizsgálhassa a tagjait érintő ügyeket. 

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat érintő, működése során felmerült esetleges bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásról, tájékoztatta lapunkat a kamara. Mint írják, a MOK elnöksége aggodalommal követi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat érintő, működése során felmerült esetleges bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásról szóló híreket. Elkötelezettek  a mindennapi betegellátás során az emberi méltóságnak és az emberéletnek a védelmében. Folyamatos önvizsgálat mellett határozott szándékuk a rájuk nézve kötelező, szakmájuk erkölcsi alapjait lefektető Etikai Kódex felülvizsgálata és korszerűsítése, az orvoslás mint hivatás morális értékének megbecsülése és fenntartása. Elítélnek bármilyen, az etikai normáikat sértő cselekedetet. 

"Ugyanakkor a szóban forgó eljárások részleteit nem ismerjük, a nyomozások tényéről a sajtóból értesültünk. Sajtóhírek és közszereplők nyilatkozatai nem adnak jogalapot etikai eljárás megindítására, hiszen utóbbinak alapvető feltétele az érintett orvos személyes adatokkal történő beazonosítása, ami a büntetőeljárás jelen fázisában - érthető módon - nem nyilvános", teszik hozzá. 

Jelenleg az Magyar Orvosi Kamara azokban az ügyekben, amelyekben megkezdődött a bírósági eljárás, a bíróság által vizsgált cselekmény tekintetében csak az eljárás lezárása után, az elmarasztaló bírósági ítélet ismeretében indíthatja meg reálisan az etikai eljárást, és hozhat szankciót. "Ez számunkra sem megnyugtató, ezért kezdeményezni fogjuk egy olyan jogi szabályozás megalkotását, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai már korai fázisban értesüljenek a tagjainkat érintő, kiemelten súlyos büntetőeljárásokról, és megvizsgálhassák ezen ügyeket a tárgyalási szakban, még a jogerős bírósági ítéletek előtt. Így lehetővé válna hasonló esetekben annak vizsgálata, hogy a gyanúba keveredett orvos jogosítványait szükséges-e korlátozni már azelőtt is, hogy a jogerős ítélet megszületik, ezzel is védve a társadalmat, és helyreállítva illetve fenntartva a lakosságnak az orvostársadalomba vetett hitét" - zárul a közlemény.

 

MOK

Legolvasottabb cikkeink