• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Molekuláris képalkotó innovációival digitalizálják az egészségügyet

Hírek 2019.11.13 Forrás: Radiologia.hu
Molekuláris képalkotó innovációival digitalizálják az egészségügyet

Új, mesterséges intelligencia alapú alkalmazások segítik a PET/CT és a SPECT/CT képek értékelését

Az Európai Nukleáris Orvostudományi Szövetség (EANM) október 12. és 16. között, Spanyolországban megrendezett 32. éves ülésén, a barcelonai Centre de Convencions Internacional központban a Siemens Healthineers a vállalat pozitron emissziós tomográfia/komputertomográfia (PET/CT) és egyfotonos emissziós tomográfia (SPECT/CT) rendszereinek és szoftvereinek portfolióját támogató innovációkat mutatott be. Köztük szerepelt egy új radioaktív izotóp hozzáadása az xSPECT Quant™ kvantitatív meghatározási technológiához, amely a precíziós medicina kibővítését célozza. Másrészt a syngo.Virtual Cockpit távirányítási technológia kiterjesztése és a syngo.via új mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásai, amelyeket a molekuláris képalkotó rendszerek olvasószoftvereihez terveztek, és céljuk az egészségügy digitalizálása.

Az xSPECT Quant kibővül a jód-131-es izotóppal

A Siemens Healthineers kibővíti az xSPECT Quant kvantitatív meghatározási technológiáját, hogy a Symbia Intevo™ SPECT/CT rendszerek felhasználói automatikusan, pontosan és reprodukálhatóan végezhessék a jód-131 mennyiségi meghatározását. A jód-131 tovább bővíti az xSPECT Quant radioizotópok listáját, amely már a következőket tartalmazza: technécium-99m, jód-123, lutécium-177 és indium-111.

A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) precíziós kalibrációs forrásának felhasználásával az xSPECT Quant lehetővé teszi az izotópok felvételének standardizálását a betegség megbízható kimutatásához és a terápiás válasz értékeléséhez, több képalkotó központ, kamera és dóziskalibrátor között. Az xSPECT Quant amellett, hogy a klinikusoknak nagyobb reprodukálhatóságot kínál, mint a hagyományos kvantitatív meghatározási módszerek, támogatja a teranosztika néven ismert orvostudományi területet is, amelyben radioaktív izotópokat használnak a betegségek leképezésére és kezelésére.

Az xSPECT Quant kibővítése együtt jelenik meg a SPECT és SPECT/CT rendszerekhez tartozó Symbia™ szoftver frissítésével. Az erősebb Windows® 10 operációs rendszer és a fehérlista beépítésével a fejlesztők célja, hogy ez az új szoftver ellenálljon az egészségügyi intézmények kiberbiztonsági fenyegetéseinek és hatékonyabban védje a berendezésekbe történő befektetéseket.

syngo Virtual Cockpit (virtuális vezérlőpult) a SPECT/CT rendszerekhez

A SPECT és SPECT/CT Symbia sorozathoz a Siemens Healthineers bemutatta a syngo Virtual Cockpit vezérlőpultot, amellyel egy távoli felhasználó virtuálisan bejelentkezhet a rendszerbe. A syngo Virtual Cockpit szoftver segítségével ez a felhasználó segítséget nyújthat az elsődleges rendszerhasználónak a vizsgálat megtervezésében vagy a kép rekonstrukciójában. A syngo Virtual Cockpit a PET/CT rendszerek Biograph sorozatához is kapható.

Új, mesterséges intelligencia alapú szoftveralkalmazások

Végül, az EANM ülésen a Siemens Healthineers két mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazást mutatott be a syngo.via molekuláris képalkotásához, amely a PET/CT és SPECT/CT képek kiértékelését segítő olvasószoftver. Mindkét alkalmazás kizárólag a Siemens Healthineers-nél elérhető mesterséges intelligencia alapú algoritmusokat használ, amelyek célja az elemzés támogatása és a gyakorlatias betekintés egyszerűsítése az orvos számára.

A PET/CT-ben használható automatikus azonosító funkcióval ellátott Lesion Scouter (elváltozás-kereső) kimutatja a szervezetbe történő felvételt, és automatikusan besorolja a fiziológiás vagy nem fiziológiás kategóriába. Ez az elemzés egyébként időigényes, eredménye pedig függ a felhasználótól. Az Auto Lung 3D alkalmazást pedig úgy tervezik, hogy a SPECT/CT rendszerekben automatikusan felismerje a tüdőt és az öt tüdő lebenyt a páciens adatkészletében, elkülönítse a lebenyeket, és készítsen egy 3D-s modellt a perfúzió és a tüdőfunkció paramétereinek mennyiségi meghatározására. A tüdő nyirokcsomóinak precíz kontúrja lehetővé teszi a pontos mennyiségi meghatározást, ami segíthet az orvosnak dönteni a műtét szükségességéről.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink