• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mozgás receptre - elhatárolódik az életmód orvostani társaság

Hírek MA 09:41 Forrás: VM Komm
Mozgás receptre - elhatárolódik az életmód orvostani társaság

A Magyar Életmód Orvostani Társaság elhatárolódik a fitnesztermek szövetségének kezdeményezésétől.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb prevenció számos betegség megelőzésére, sőt már kialakult betegségek esetében is gyógyító hatású, így Magyar Életmód Orvostani Társaság, örömmel üdvözöl minden, a lakosságot mozgásra ösztönző programot. Mindazonáltal elutasít minden olyan kezdeményezést, ami azt a hamis látszatot kívánja kelteni, hogy az adott aktivitás a Mozgás Receptre program hivatalos szereplője. Ez utóbbira tekintettel a Magyar Életmód Orvostani Társaság ezúton elhatárolódik a nyilvánosságban az elmúlt hetekben megjelent, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetsége égisze alatt szervezett Fitneszbérlet receptre nevű kezdeményezéstől - tudatták közlemányben.

A legfontosabb, hogy a Mozgás Receptre program, mint az ÉMOT szakmai programja szigorúan szakmai alapokon építkezik – a hazai és nemzetközi orvosszakmai irányelvekben megjelenő gyógyító-megelőző rendszeres fizikai aktivitás gyakorlati megvalósulását segíti elő hatékony és biztonságos körülmények között.

Ennek érdekében mind a háziorvosok, mind a mozgáshelyszínek szakmai képzésére és felkészítésére is sor kerül, a nemzetközi és hazai tudományos eredmények és irányelvek alapján elkészített szakmai tudásanyagokra alapozva. Ez garantálja, a résztvevők biztonságát, miszerint mindenki a számára megfelelő és biztonságos mennyiségű és formájú mozgást rendeljenek.

A szóban forgó kezdeményezés 2024. augusztus 17-én kelt sajtóanyagban, többek között kommunikációs elemek szó szerinti átvételével, azt a hamis látszatot kívánta kelteni, hogy Fitness bérlet receptre kezdeményezés a Mozgás Receptre program valamilyen része, résztvevője. A két program között egyeztetés a megjelentekkel ellenkezőleg semmilyen formában nem volt, a Mozgás Receptre program semmilyen megkeresést nem kapott, sőt a sajtóban megjelenő információkat követően az Magyar Életmód Orvostani Társaság kezdeményezett egyeztetést.

Hangsúlyozni kell, hogy a háziorvosok bevonása a Mozgás Receptre program keretein belül önkéntes alapon történik, és nem vesz részt benne az összes magyar háziorvosi praxis (ellentétben a már említett sajtóanyagban sugalltakkal). Egy adott, a Mozgás Receptre programhoz csatlakozó településen sem kerül e miatt mindig, minden háziorvos bevonásra, csak az önkéntesen belépő praxisokban érhető el tehát a program.

Mindazonáltal a Magyar Életmód Orvostani Társaság biztat minden mozgásszektor szereplőt, hogy szakmailag megalapozott módon segítse és támogassa a hazai lakosság egészségét, járuljon hozzá az egészségben eltöltött életévek számának növeléséhezés, és amennyiben a Mozgás Receptre szakmai programban részt kíván venni, keresse fel település önkormányzatát, működjön együtt velük és főképpen az orvosszakmai biztonságot adó, pácienseiket lelkiismeretesen gondozó a témában felkészét háziorvosokkal.