• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

MSZP: nevetséges elképzelések a nyugdíjról

Hírek Forrás: MTI

Nem a magasabb nyugdíjért vállalnak a családok gyermeket.

Nevetséges, szakmaiatlan és megvalósíthatatlan elképzelésnek tartja az MSZP, hogy a gyermekek számához kössék a nyugdíjak leendő összegét.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a gyermekvállalást nem lehet a nyugdíjrendszerrel ösztönözni, senki sem azért vállal gyermeket, mert ígéretet kap rá, hogy időskorában, negyven év elteltével nagyobb nyugdíjra számíthat. Az MSZP-s politikus erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium népesedési vitairata azt javasolja, a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát.

Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy korábban ezt javasolta a Népesedési Kerekasztal két szakértője is: tervezetük alapján az átlagjövedelmet kereső párok csak akkor kaphatnának a bevezetendő pontrendszer alapján teljes összegű nyugdíjat, ha két gyermekük van. A gyermektelenek viszont 38 százalékkal kevesebb ellátáshoz jutnának.

A szocialista politikus azt mondta: ez az elképzelés lejáratja az egyéni számlás, pontrendszeren alapuló német nyugdíjmodellt, amely pedig az egyik legjobb szisztéma, kiszámítható és fenntartható - a járulékbefizetések csökkenése ugyanis kisebb nyugdíjakat vagy magasabb korhatárt eredményez -, ám a tartósan alacsonyan keresők esetében lehetőséget ad a korrekcióra.

A nyugdíjak gyermekszámhoz kötése ezzel szemben különbséget tesz az azonos biztosítási jogviszonnyal rendelkezők között - hangsúlyozta az MSZP-s politikus, arra szólítva fel a kormányt, hogy hagyjon fel az ötleteléssel, és a nyilvánosság bevonásával kezdjen vitát egy finanszírozható és rugalmas nyugdíjrendszer kialakításáról.

Korózs Lajos ugyanakkor arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány egy működő nyugdíjrendszert vert szét a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével és a tőlük átvett vagyon nagy részének elköltésével. Ráadásul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a szociális és családügyi bizottságban tartott meghallgatásán elismerte, hogy bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával - jegyezte meg.

Legolvasottabb cikkeink