• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

MSZP: nevetséges elképzelések a nyugdíjról

Hírek Forrás: MTI

Nem a magasabb nyugdíjért vállalnak a családok gyermeket.

Nevetséges, szakmaiatlan és megvalósíthatatlan elképzelésnek tartja az MSZP, hogy a gyermekek számához kössék a nyugdíjak leendő összegét.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a gyermekvállalást nem lehet a nyugdíjrendszerrel ösztönözni, senki sem azért vállal gyermeket, mert ígéretet kap rá, hogy időskorában, negyven év elteltével nagyobb nyugdíjra számíthat. Az MSZP-s politikus erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium népesedési vitairata azt javasolja, a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a felnevelt gyermekek számát.

Korózs Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy korábban ezt javasolta a Népesedési Kerekasztal két szakértője is: tervezetük alapján az átlagjövedelmet kereső párok csak akkor kaphatnának a bevezetendő pontrendszer alapján teljes összegű nyugdíjat, ha két gyermekük van. A gyermektelenek viszont 38 százalékkal kevesebb ellátáshoz jutnának.

A szocialista politikus azt mondta: ez az elképzelés lejáratja az egyéni számlás, pontrendszeren alapuló német nyugdíjmodellt, amely pedig az egyik legjobb szisztéma, kiszámítható és fenntartható - a járulékbefizetések csökkenése ugyanis kisebb nyugdíjakat vagy magasabb korhatárt eredményez -, ám a tartósan alacsonyan keresők esetében lehetőséget ad a korrekcióra.

A nyugdíjak gyermekszámhoz kötése ezzel szemben különbséget tesz az azonos biztosítási jogviszonnyal rendelkezők között - hangsúlyozta az MSZP-s politikus, arra szólítva fel a kormányt, hogy hagyjon fel az ötleteléssel, és a nyilvánosság bevonásával kezdjen vitát egy finanszírozható és rugalmas nyugdíjrendszer kialakításáról.

Korózs Lajos ugyanakkor arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány egy működő nyugdíjrendszert vert szét a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével és a tőlük átvett vagyon nagy részének elköltésével. Ráadásul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a szociális és családügyi bizottságban tartott meghallgatásán elismerte, hogy bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával - jegyezte meg.

Legolvasottabb cikkeink