• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Művészettel a gyógyulásért - Fess és ne ítélkezz!

Hírek 2019.09.16 Forrás: Weborvos
Művészettel a gyógyulásért - Fess és ne ítélkezz!

Egymás mellett alkothatnak pszichiátriai betegek, fogyatékossággal élők, egészségesek, amatőr és profi művészek.

Idén már 10. alkalommal rendezik meg a PsychArt24 művészeti maratont, amely kettős célt szolgál: csökkenteni a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéleteket, illetve javítani életminőségüket. Ebben az évben Budapest mellett Debrecen is részt vesz az ingyenes, bárki előtt nyitott kezdeményezésben szeptember 27-28-án.

A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége, illetve a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben azonban nemcsak saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. Kezelésükben nagy szerepet kap ugyanakkor a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni,verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Így saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket, és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

Ezt a folyamatot segíti a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány, amely 1991-es alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében. Ennek egyik formája a PsychArt24 is. Az esemény a személyes megtapasztaláson keresztül segíti a résztvevőkben a tolerancia erősítését és új szemlélet kialakulását a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban. 

„A céljainkat nagy mértékben segíti a közös élmény, amely során egymás mellett alkothatnak pszichiátriai betegek, fogyatékossággal élők, egészségesek, amatőr és profi művészek. Mindehhez remek eszköz a művészet, mint közvetítő közeg. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak betegséggel élők, hanem a környezetük, a családjuk is be legyenek vonva az eseménybe, hiszen ez lehetőséget ad számukra, hogy más szemmel tekintsenek betegséggel élő családtagjukra, esetlegesen még büszkék is lehetnek rá. Ugyanakkor új emberi kapcsolatok is kialakulhatnak, amely szintén segíti a betegek életminőségének javulását” – fogalmazott dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 10. PsychArt24 művészeti maratont szeptember 27-28-án 12 órától, idén két helyszínen, az idén 250 éves Semmelweis Egyetem új épületében, az Elméleti Orvostudományi Központjában és a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában rendezik. A program témája: Művészettel a gyógyulásért. Az esemény festményeiből decemberben kiállítás nyílik a Budapest Art Brut Galériában, majd Debrecenben is megtekinthetőek lesznek az alkotások.

Az esemény fővédnöke dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink