• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyobb szabadság az onkológusoknak

Hírek Forrás: Népszabadság

A még nem törzskönyvezett, de hatásos gyógyszereket is felírhatják.

A jövőben a Magyarországon nem törzskönyvezett, új készítményeket is alkalmazhatják az orvosok a klinikai gyógyszervizsgálathoz hasonló engedélyeztetési eljárás és etikai vizsgálat után. Ezt a megoldást találta alkalmasnak az egészségügyi tárca és az Országos Gyógyszerészeti Intézet arra, hogy olyan készítményekkel is lehessen gyógyítani, amelyek ugyan bizonyítottan hatásosak, de nálunk még nem regisztrálták őket - számolt be a Népszabadság.


A daganatok ellen használt régebbi gyógyszerek majd' negyven százaléka szintén törzskönyv nélkül került be a hivatalos protokoll-listára, de ezek ára nem magas, és használatuk kockázattal sem jár, hiszen sokszorosan kipróbáltak. Az onkológiai szakmai kollégium most azon dolgozik, hogy olyan törvénymódosítás készüljön, amely ezeknek a gyógyszereknek helyzetét is rendezi.


- Gyakran előfordul, hogy lenne elegendő adat a törzskönyveztetéshez, de a gyógyszergyártó cég nem kéri új termékére az eljárást. Szeretnénk, ha nem a beteg látná kárát, ha pénzügyi vagy más okok miatt késik egy-egy gyógyszer engedélyeztetése - mondta Pál Tamás. Az OGYI főigazgatója szerint vannak egyértelmű esetek, amikor a klinikai vizsgálatok befejeződtek, máshol esetleg már az engedély is megvan, de azt ide nem kérik, vagy csak később. - A klinikai vizsgálati terv alapján egy-két nap alatt dönthetünk, majd jöhet az etikai bizottság, s mindez elegendő biztonság a készítmények alkalmazásához - mondja a vezető, aki szerint azonban az eljárás költségét és a gyógyszer árát a tb nem állja.


- Jó lehetőség ez a szabadabb gyógyításra - mondja Bodoky György, a Szent László Kórház onkológus főorvosa. Szerinte ezen a területen, ahol az idő élet-halál kérdése, fontos a rugalmas szabályozás.

 
Pikó Bélában, az Onkológiai Szakmai Kollégium egyik vezetőjében azonban komoly ellenérzést kelt, hogy nyilván sokan nem tudják majd kifizetni az így elérhetővé tett gyógyszereket. Szerinte kényes etikai kérdés, hogy az életet gyakran csak pár hónappal meghosszabbító gyógyszerekért szabad-e belehajszolni az embereket abba, hogy esetleg mindenüket eladják érte. Bár az egészségbiztosító az újabb készítményeknél "emberen végzett kísérletről beszél", amit nem neki kellene fizetnie, ezek ára nyilván fontos szempont a döntésben.


Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke uniós fórumokon hamarosan felveti, hogy meg kell vizsgálni, a gyógyszercégek miért és mikor kérik, illetve nem kérik egy-egy életmentő termékük regisztrációját.

Legolvasottabb cikkeink