• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Nagyobb tere lesz az uniónak a járványok kezelésében

Hírek 2022.10.05 Forrás: MTI
Nagyobb tere lesz az uniónak a járványok kezelésében

Az EP új jogszabálya magasabb fokú felkészültséget biztosít majd az egészségügyi válsághelyzetek uniós szintű kezeléséhez.

Az Európai Parlament elfogadta kedden az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, amely magasabb fokú felkészültséget biztosít majd az egészségügyi válsághelyzetek uniós szintű kezeléséhez.

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén 542 szavazattal, 43 ellenszavazattal és kilenc tartózkodás mellett elfogadott új jogszabály révén - mint írták - az uniónak nagyobb tere lesz a cselekvésre esetleges jövőbeli járványok megelőzéséhez, illetve megfékezéséhez.

Közölték: az ECDC szorosan együttműködik majd az Európai Bizottsággal, a tagállami hatóságokkal, az uniós testületekkel és a nemzetközi szervezetekkel. A központ koordinálja majd uniós szinten, hogy az adatok gyűjtése, hitelesítése, elemzése és közzététele egységes legyen, és ezzel időszerű és összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre mindenki számára. Szorosan figyelemmel fogja kísérni, hogy a nemzeti egészségügyi rendszerek mennyire eredményesek a fertőző betegségek észlelésében, megelőzésében, megfékezésében és leküzdésében, valamint felméri az esetleges hiányosságokat, és tudományos alapú ajánlásokat ad ki.

Az EP-képviselők elfogadtak egy olyan megállapodást, amely a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyek felkészültebb elhárításáról szól. Az új szabályokkal mind uniós, mind tagállami szinten javítani akarják a megelőzés, a felkészülés és a reagálás eredményességét. Feljogosítják továbbá az Európai Bizottságot arra, hogy uniós szinten népegészségügyi szükséghelyzetet hirdessen ki, és ezzel fokozza az unión belüli együttműködést, felgyorsítsa az ellenintézkedések kidolgozását és az egészségügyi készletek felhalmozását.

Az új jogszabály emellett a gyógyszerek és gyógyászati eszközök közös beszerzésének eljárását is egyértelműsíti kívánja. A jövőben például az uniós szinten közösen beszerzett termékek esetében korlátozni lehet majd a részt vevő országok párhuzamos közbeszerzési és tárgyalási tevékenységeit - közölték.

Ujhelyi István - hivatalosan még MSZP-s - európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: nyomás alá kell helyezni a tagállamokat az egészségügyi unió megvalósítása érdekében. Véleménye szerint "lassú és elégtelen", hogy az európai intézmények nem gyakorolnak kellő nyomást a tagállamokra azért, hogy a közegészségügyi ellátórendszerek minősége közötti különbségeket is minimalizálni lehessen.

"Határozottan sürgettem, hogy helyezzük nyomás alá a tagállamokat az Európai Egészségügyi Unió teljeskörű megvalósításának végrehajtása kapcsán, és ne engedjük, hogy populista szólamok mögé bújva kihúzzák magukat a biztonságos és minőségi egészségügyi ellátás garanciáinak hosszútávú biztosítása alól" - tette hozzá az EP-képviselő.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink