• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nehéz sorsú, tudományos pályára készülő tehetségeknek gyűjt az Akadémia

Hírek 2024.06.07 Forrás: Weborvos
Nehéz sorsú, tudományos pályára készülő tehetségeknek gyűjt az Akadémia

A 197. közgyűlésen ismertetett jótékonysági gyűjtéshez minden, erre a szándékra adakozni vágyó személy csatlakozhat.

A Magyar Tudományos Akadémia 2015. évi 186. közgyűlésének határozata alapján az intézmény minden évben lehetőséget teremt az akadémikusoknak és a köztestület tagjainak, hogy egy általuk szabadon meghatározott összeget jótékonysági célra ajánljanak fel. A gyűjtés célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

A 2024. évi közgyűlés úgy határozott, hogy a következő egy évben jótékonysági gyűjtéssel az Akadémia a nehéz sorsú, tehetségesnek mutatkozó, tudományos pályára készülő fiatalok tanulmányait támogatja. A gyűjtés eredményeként rendelkezésre álló támogatási összeget az MTA a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közreműködésével, közösen kialakított kritériumok alapján juttatja majd el a kiválasztott kedvezményezetteknek.

Az MTA tavalyi, a 2023. évi jótékonysági gyűjtése során a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának működéséhez járulhattak hozzá az adakozók. A főiskola az ukrajnai háború kitörése után azonnal felajánlotta segítségét a harci cselekmények sújtotta régióban működő felsőoktatási intézményeknek, kutatóintézeteknek, és szociális programjával csatlakozott az Ukrajnai Felsőoktatási Intézmények Szövetsége kezdeményezéséhez, melynek célja az ideiglenesen megszállt területekről érkező fiatalok oktatásának és lakhatásának támogatása - emlékeztettek. A Magyar Tudományos Akadémia 2023. évi jótékonysági gyűjtésének felhívására 2024. március 31-ig 12 503 575 forint adomány gyűlt össze.

Az adomány összegéről szóló oklevelet Freund Tamás, az MTA elnöke adta át Csernicskó Istvánnak, az MTA külső tagjának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának. Csernicskó István felidézte, hogy az MTA 2022. február 24., vagyis a háború első napja óta támogatja azokat az ukrajnai és kárpátaljai kutatókat és családtagjaikat, akik hosszabb-rövidebb ideig kerestek és találtak Magyarországon menedéket. Az akadémikus elmondta, hogy jelenleg az általa vezetett intézménynek 34 olyan oktatója, kutatója, vagy hallgatója van, akinek édesapja, férje, fivére, vagy fia a frontvonalban, mindennapos életveszélyben teljesít szolgálatot. Az akadémiai gyűjtés eredményeként összegyűlt adományt elsősorban nekik szánják. Csernicskó István a nevükben köszönte meg az MTA segítségét és az adományokat.

A 197. közgyűlésen ismertetett jótékonysági gyűjtéshez minden, erre a szándékra adakozni vágyó személy csatlakozhat. A 2024. évi jótékonysági gyűjtéshez csatlakozva adományait a Magyar Tudományos Akadémia alábbi – a Magyar Államkincstárnál vezetett – számlaszámára juttathatja el:

10032000-01483556-00000000.

A „közlemény” rovatban a következő megjegyzést kell feltüntetni: „2024. évi jótékonysági gyűjtés”.