• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem lesznek gyógyszerperek?

Hírek Forrás: Napi Gazdaság

Magyarországon eddig nem indítottak gyógyszergyártók ellen pert nem várt mellékhatás vagy a medicina okozta egészségkárosodás miatt, és mivel a betegtájékoztatók megfelelő bástyát biztosítanak, erre várhatóan a jövőben sem kerül sor.

Miközben az orvosi műhibaperek száma a rendszerváltás óta megtízszereződött, az elmúlt tizenöt év alatt tudomásom szerint gyógyszergyártót nem perelt beteg - mondta a NAPI gazdaságnak Martini Jenő orvos-ügyvéd. Hozzátette: ez elsősorban annak köszönhető, hogy a gyártók a betegtájékoztatókkal megfelelően bebiztosították magukat.

 
Mindehhez tudni kell, hogy amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak a főhatása is kétséges. A rendszeresen használt fájdalomcsillapítók az évek során gyomor-, máj- és veseproblémákat is okozhatnak. Ugyanakkor az egyes medicinákat többször is tesztelik a különböző kísérleti stádiumokban egészségeseken és betegeken, forgalomba hozatalkor pedig a tapasztalt és a - kísérletek során nem jelentkezett, de - várható mellékhatásokról értesíteni kell az illetékes hatóságot, valamint fel kell tüntetni azokat a betegtájékoztatón. Emiatt nem fordulhat elő olyan mellékhatás, amely nincs rajta a kísérő papíron.

 
Vajda András, a Merck magyarországi leányvállalatának vezetője szintén azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy Magyarországon ilyen per lezajlott volna. A szakemberek szerint ezen a tendencián nem változtat az új gyógyszertörvény sem, amely szerint a gyártót terheli a felelősség akkor is, ha a forgalomba hozatalkor a tudomány és a technika akkori színvonala szerint nem volt felismerhető hiba.


A nemzetközi példák szerint a gyógyszerperek egyik legnehezebb része, hogy igen nehéz bizonyítani, hogy az adott állapotért kizárólag az adott készítmény a felelős - ennek ellenkezője a 70-es évekbeli úgynevezett Contergan-botrány, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy a készítmény károsítja a magzatot. legutóbb viszont éppen a Mercket perelték be az egyik fájdalomcsillapító miatt, ebben nemrégen precedens értékű döntést hoztak az Egyesült Államokban, méghozzá a gyártó javára. Ennek ellenére a készítménnyel kapcsolatban további peres eljárások várhatók.