• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem nyugdíjkiegészítésre, hanem egészségügyre gyűjtünk

Hírek 2019.05.14 Forrás: MTI
Nem nyugdíjkiegészítésre, hanem egészségügyre gyűjtünk

Az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll.

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn. Az államtitkár az Okosan a pénzzel című, a pénzügyi tudatosság fejlesztését megalapozó, a legfrissebb kutatásokat és eredményeket bemutató konferencián kifejtette: a pénzügyi tudatosság fejlesztése azért fontos, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg, és az ismeretek hiánya hatalmas károkat tud okozni a lakosságnak. Emellett a demográfiai trendek - például az egyre magasabb átlagos életkor - miatt is egyre fontosabb a pénzügyi tudatosság, az, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett egyfajta öngondoskodás kialakuljon. 

A lakosság megtakarítási lehetőségei az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, kiemelkedőek európai, közép-európai viszonylatban is. A kormány adókedvezményekkel, lakossági állampapírokkal ösztönzi az öngondoskodást - mondta az államtitkár.

A kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a lakosságnak több pénze van, magasabb az elkölthető jövedelme, pénzügyi sérülékenysége csökkent. A több pénz azonban nem járt együtt a pénzügyi tudatosság erősödésével, az OECD-módszertanon alapuló 2018-as felmérés eredményei szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának az átlagszintje a 2010-es és a 2015-ös felméréshez képest is csökkent - mondta. 

Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon. A diákoknak ugyanolyan jól ismerniük kell a pénz működését, ahogyan például a biológiai, a földrajzi vagy történelmi tudnivalókat.

Az államtitkár az ÖPOSZ nyugdíjcélú megtakarításokról készült 2017-es és a Századvég nyugdíjasok pénzügyi helyzetéről, pénzügyi ismereteiről készült 2018. decemberi kutatása alapján beszélt arról is, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat, illetve a nyugdíjasok pénzügyi ismereteit nézve nem túl "szívderítő" a kép. 

Az aktív korú lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítás az ötödik helyen van, az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem biztos, hogy a lakosság tudatában van annak, hogy utóbbi célokat biztosítással is el lehet érni.

Legolvasottabb cikkeink