• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi bohócdoktor tábor Magyarországon

Hírek 2018.07.09 Forrás: Weborvos
Nemzetközi bohócdoktor tábor Magyarországon

Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány szervezésében 2018. július 9-12. között a Red Noses Clowndoctors International (RNI) 10 tagországának 120 bohócdoktora találkozik Sarlóspusztán - számolt be a szervezet közleményben.

A nevetés nemzetközi nyelv, sokat tanulhatunk abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért is csatlakozott a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 2004-ben a Red Noses Clowndoctors nemzetközi művészeti szervezethez. Az RNI küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A Piros Orr Bohócdoktorok Magyarországon 15 gyerekkórházat látogatnak heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A szervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint kórházi körülményekre felkészítő képzésére. Az évente megrendezésre kerülő nemzetközi táborban Ausztria, Magyarország, Csehország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina bohócdoktorai vesznek részt. „Nagyon örülök, hogy idén Magyarországon szervezhetjük meg a nemzetközi tábort, amely a bohócdoktorok továbbképzésének fontos helyszíne.  A művészeti vezetők által kidolgozott bohócképzés mesterkurzusa mellett lesz például zenei, zsonglőr, szkeccs és báb workshop, de a kórházi dolgozók bevonását segítő humorszeminárium is"– tájékoztatott Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezetője.

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Idén áprilisban, Bécsben rendezte meg az RNI a Healthcare Clowning International Meetinget, az eddigi legnagyobb Nemzetközi Bohócdoktor Konferenciát, amelynek témája a bohócdoktorok egészségügyben betöltött szerepe volt. 50 ország 400 résztvevője, bohócdoktorok, egészségügyi dolgozók, orvosok és egykori betegek egyöntetűen kiemelték, hogy nagy szüksége van a bohócdoktorokra nem csak az egészségügynek, de az egész társadalomnak.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. Orvosi megfigyelések megállapították, hogy  azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is. Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: "Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek." Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket. A nyolc budapesti gyerekkórház mellett ma már Törökbálinton, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben, Tatabányán és Pécsen is jelen vannak a Piros Orr Bohócdoktorok, és a jövőben további kórházak látogatását tervezik.