• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nemzetközi elismerést kapott a DE Sebészeti Klinikája

Hírek 2022.10.19 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Nemzetközi elismerést kapott a DE Sebészeti Klinikája

Az oklevéllel azt ismerték el, hogy az osztály adja a legjobb, legmagasabb minőségű adatokat a nemzetközi szervezetnek.

A Mellkassebészek Európai Társasága a legmegbízhatóbb együttműködő partnerének választotta a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Részlegét. Az erről szóló tanúsítványt a napokban vették át a klinika vezetői - olvasható az egyetem honlapján.

Mint írják az elismerés igazolja, hogy Európában a Sebészeti Klinika a legmegbízhatóbb együttműködő partnere a Nemzetközi Társaságnak, megelőzve számos híres európai egyetem mellkassebészeti osztályát. 

-    A műtétek nagy részét, mintegy 80 százalékát a tüdődaganatok operációja teszi ki. A régióban az általános mellkassebészeti tevékenységen kívül foglalkozunk például a nyelőcső jó- és rosszindulatú betegségeinek sebészi kezelésével, a gátorüregi daganatokkal és gennyedésekkel, a légcső- és rekeszizom elváltozásaival, a mellkasi deformitásokkal, a mellkasi sérülések és szövődményeik ellátásával is – ismertette Takács István, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztály vezetője. 

Az osztályon évente 500-600 műtétet végeznek. A beavatkozások több mint hetven százalékát minimál invazív technikával, néhány centiméteres nyílásokon keresztül végzik. Az eljárást több betegségnél is elsőként alkalmazták Magyarországon. 

-    Hazánkban először mi számoltunk be teljes egészében videóendoszkóppal végzett lobektómiáról, az egész tüdőlebeny eltávolításáról. A mellkasfali deformitásoknál nagyon hamar alkalmaztuk az úgynevezett Nuss szerinti korrekciót, a tölcsérmell endoszkópos kiemelését is. A technológiának köszönhetően a korábbi hagyományos, keresztbe vágott szegycsont helyett, két kis nyíláson forgatunk be egy speciális lemezt, és emeljük ki a mellkas elülső falát. Sokkal kevésbé megterhelő a betegeknek – hangsúlyozta Takács István. Hozzátette: Magyarországon elsőként a mellkassebészeti osztály számolt be a nyelőcső átlyukadások, illetve a műtétek utáni hörgőcsonk-elégtelenség vákumos kezeléséről is. A mellkassebészeti beavatkozásokhoz modern altatóorvosi technika áll rendelkezésre. 

A mellkassebészeti tevékenység elismeréseként az osztály 2012-ben – Kelet-Európában elsőként- megkapta az Európai Mellkassebész Társaság (ESTS) minősítését, amely igazolja, hogy a betegek az intézményben európai szintű ellátást kapnak. A minősítés adatközlési kötelezettséggel is jár. Az osztály információt szolgáltat az európai szervezetnek többek között a diagnosztikával, a műtétekkel, a szövődményekkel és az utógondozással kapcsolatban. Az ezen a területen végzett munkája alapján a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Részlegét a legmegbízhatóbb együttműködő partnerének választotta a nemzetközi szervezet. 

-    Az oklevéllel azt ismerték el, hogy a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztálya adja a legjobb, legmagasabb minőségű, legnaprakészebb adatokat a nemzetközi szervezet részére. Az információkból közös európai ajánlások születhetnek azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell ellátni, egységesen kezelni az egyes betegcsoportokat. Az elismerés pozitív visszajelzés arról, hogy jó irányba haladunk, és inspiráció arra vonatkozóan, hogy a jövőben is mindent megteszünk a minőségi betegellátás fejlesztéséért – mondta a Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.  

Az igazgató hozzátette, hogy az európai akkreditációval rendelkező osztályon a legmodernebb infrastruktúra áll rendelkezésre. Az osztály szakemberei is használják például az  indocianin zöld (ICG) alapú képalkotást, amely segítséget jelent a tüdőtumorok esetén a lebeny életképességének meghatározásánál.  

- A mellkassebészeti team évek óta magas színvonalon végzi a tevékenységét. Ennek a minőségi munkának a hivatalos elismerése ez az oklevél. Az utóbbi hónapokban szinte nincs olyan nap, hogy a klinikák ne mutatnának fel valamilyen kiváló eredményt, legutóbb például a kardiológia és szívsebészet, az urológia, a gasztroenterológia, illetve a sürgősségi ellátás területén számolhattunk be európai színvonalú sikerekről. Ebbe a sorba most a Sebészeti Klinika is becsatlakozott, színvonalas szakmai munkájuknak köszönhetően a Klinikai Központ nemzetközi elismertsége is tovább nőtt – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztálya az észak-alföldi régió teljes mellkassebészeti ellátásáért felel. A fekvő- és járóbeteg-ellátást öt szakorvos és egy rezidens végzi az osztályon. 

Fotó: unideb.hu

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink