• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

Hírek 2024.05.14 Forrás: Weborvos
Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

A felmérést követően a szakértők megfogalmazzák az egészségesebb internethasználat irányelveit, a kockázatcsökkentés lépéseit.

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek - adta hírül az egyetem közleményben.

Becslések szerint a világ lakosságának 10-17%-át érinti az internet problémás használata. Számos online tevékenység – mint például a videójátékozás, az online szerencsejátékozás, a pornográf tartalmak nézése vagy a közösségi hálózatok használata –, illetve a felettük való kontroll elvesztése problémákat okoz az egyéneknek és családjaiknak. Ezek közül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szerencsejáték-használati zavart, a videójáték-használati zavart és a kényszeres szexuális viselkedészavart hivatalosan is mentális zavarnak tekinti.

A most induló nemzetközi program a szülőket, gondviselőket, tanárokat és egészségügyi szakembereket támogatja majd a problémás internethasználat kockázatainak azonosításában, és annak megértésében, hogy ezek milyen veszélyekkel járnak. "A fiatalok napi online tevékenységét, szokásait egy mobilalkalmazás segítségével vizsgáljuk majd"- mondja a projekt vezetője, Naomi A. Fineberg, a University of Hertfordshire professzora. 

Az érintett korosztály tagjait közvetlenül is bevonják a mobilalkalmazás fejlesztésébe és a kutatási folyamatba is. Európa-szerte összesen több ezer tinédzsert toboroznak iskolákon keresztül, hogy megtudják, hogyan használják a fiatalok az internetet, és ez hogyan függ össze a jóllétükkel. Magyarországon három iskola – az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium és a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – tanárai és diákjai működnek közre a projekt megvalósításában. 

A felmérést követően a szakértők megfogalmazzák az egészségesebb internethasználat irányelveit és meghatározzák, hogy a viselkedésbeli változások hogyan csökkenthetik a kockázatokat, és hogyan akadályozhatják meg a problémás internethasználat kialakulását. "Célunk, hogy szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló globális politikai ajánlásokat fogalmazzunk meg az problémás internethasználat kezelésére" – hangsúlyozza Dr. Jose M. Menchon professzor, a projekt Társadalmi és Politikai Változások munkacsoportját vezető kutató.

A projekt hazánkban az ELTE PPK Pszichológiai Intézet kutatói, köztük Demetrovics Zsolt, Felvinczi Katalin és Czakó Andrea közreműködésével valósul meg. "Ez a nagy volumenű európai együttműködés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljunk a fiatalok egészséges internethasználatát támogató módszerek kidolgozásához" - mutat rá Demetrovics Zsolt - "Az eredmények közvetlenül is alkalmazhatók lesznek minden résztvevő országban."

A BootStRaP projektet a Horizon Europe program, az Egyesült Királyság kutatási és innovációs programja és a svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság támogatja.