• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemzetközi szülészeti konferenciát tartanak Budapesten

Hírek 2018.12.06 Forrás: MTI
Nemzetközi szülészeti konferenciát tartanak Budapesten

A szülészeti élmény is segíthet a népességfogyás akadályozásában Beneda Attila szerint.

Háromnapos nemzetközi szülészeti konferenciát tartanak Budapesten szombatig a Mindent A Nőkért Alapítvány és a Magyar Szülésznők Egyesülete szervezésében.

A csütörtöki megnyitón Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy hozzá kell járulni a magyarországi demográfiai helyzet javításához, amihez a kormány és a szakmai partnerek közös, elkötelezett munkája szükséges.

Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a népességfogyás egyik lehetséges megoldása a magyarországi szülészeti élmények javítása.

Pap Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályát vezető főorvos, az esemény védnöke azt mondta, hogy a szülészet szép ívet vitt végig Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" óta. Az elmúlt ötven évben előtérbe került a biztonság, és ma Magyarország bizonyos mutatókat tekintve már jobban teljesít, mint például Hollandia vagy Anglia. Közben azonban elfelejtették, hogy az anyává válásban a pozitív élmény az egyik legfontosabb - hangsúlyozta Pap Károly. Ezt a tényt felismerve sokan próbáltak lépni, húsz éve elkezdtek behívni a szülésre apákat, akiknek ez nagy élményt jelentett. A főorvos kiemelte az eseményen részt vevő fiatal, nemzetközi tanácskozásokra járó generáció fontosságát.

A szervezők azt írták, hogy a konferencián a szülészeti ellátás hazai és nemzetközi kihívásai, a legújabb kutatási gyakorlatok és eredmények, a társadalmi elvárások kerülnek terítékre.

Szó esik a többi között a várandósgondozás, a vízben szülés, a szoptatás, a homeopátia és aromaterápia jelentőségéről, valamint egy magyar találmányról, amely a terhesség és a szülés alatti oxigénhiányos állapot megelőzését támogatja.

Az ország több szülészeti osztálya is bemutatkozik annak érdekében, hogy az egészségügyben dolgozók minél többet megtudhassanak egymás módszereiről, tanuljanak egymástól.

A magyarországi szülészeti ellátáson kívül a holland, a brit és a török modellt szintén ismertetik. A konferencián szakmai előadásokat, valamint workshopokat is tartanak - közölték.

Legolvasottabb cikkeink