• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Neuropátia centrumok Salgótarjánban és Esztergomban

Hírek 2021.09.17 Forrás: Weborvos
Neuropátia centrumok Salgótarjánban és Esztergomban

Az érintett megyék cukorbetegei ezentúl tehát kényelmesebben, kevesebb utazással érik el a jól felszerelt diagnosztikai központokat.

Két új megyei neuropátia centrum is nyílt Észak-Magyarországon 2021 szeptemberében: az egyik Salgótarjánban, a másik Esztergomban. Az érintett megyék cukorbetegei ezentúl tehát kényelmesebben, kevesebb utazással érik el a jól felszerelt diagnosztikai központokat, ahol érzékeny műszeres vizsgálatokkal már korai stádiumban felismerhető a neuropátia, vagyis az idegkárosodás. Ez a betegség évente csaknem 4000 olyan lábamputációért tehető felelőssé hazánkban, amelyek elkerülhetők lettek volna, ha idejében diagnosztizálták, és kezelték volna a neuropátiát.

A neuropátia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája a szenzoros neuropátia, mely spontán fádalommal és érzéskieséssel egyaránt járhat. Előbbi jelentősen ronthatja az életminőséget, az utóbbi miatt a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, így nem veszik észre a sérüléseket. Ráadásul a neuropátia kóros nyomáspontok kialakulását is okozza a talpon, ami sérülékenyebbé teszi a lábat. A fájdalomérzet csökkenése és a fokozott sérülékenység együtt ellátatlan sebekhez, fertőzésekhez, fekélyekhez vezethet, amelyekre – ha későn veszik észre – már csak az amputáció jelenthet megoldást.

Az idegkárosodás másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara is nagyon veszélyes lehet. Ez többek között a szív-, érrendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet a verejtékképzés, az emésztőrendszer vagy a szexuális funkciók zavaraiban is. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki ez a betegség.

 

Mivel a neuropátia sokszor teljesen tünetmentes, fontos a rizikócsoportok rendszeres szűrése erre a betegségre. A Wörwag Pharma épp ezért épít 1998 óta a neuropátia felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a korszerű diagnosztikai eszközöket és a működés során szükséges fogyóeszközöket, valamint az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Az országos hálózat évente összesen mintegy 10.000 beteg szűrését teszi lehetővé.

E hálózat idén két újabb diagnosztikai helyszínnel bővült: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Nógrád Megyei Neuropathia Centrummal és az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban kialakított Komárom-Esztergom Megyei Neuropathia Centrummal.

A Nógrád Megyei Neuropathia Centrumnak egy több mint 3 millió forint értékű Neurometert®, Neuropathia Centrumnak pedig egy csaknem 5 millió forint értékű Q-Sense készüléket adományoz a Wörwag Pharma. Mindkét centrum további, az egyszerűbb diagnosztikát lehetővé tevő eszközcsomagot is kap: az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad tesztet, a szenzoros neuropátia szűrését lehetővé tevő Rydel Seiffer kalibrált hangvillát, Tip-thermet és monofilamentet is. A műszeres vizsgálatok érzékenyek, vagyis már kezdeti stádiumban számszerűsíthetően jelzik az idegkárosodást, így a későbbi vizsgálatokkal összehasonlíthatóak lesznek. Ez biztosítja az utánkövetés lehetőségét, a kezelés hatékonyságának mérését. A vizsgálatok nem járnak komoly beavatkozással, biztonságosak, gyorsak és fájdalommentesek.

Legolvasottabb cikkeink