• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak a tudósképző növendékei

Hírek 2024.04.13 Forrás: MTI
Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak a tudósképző növendékei

A vasárnap kezdődő konferencia  immár a Nobel-díjasok és tehetséges diákok huszonkettedik találkozója.

A tizenkét éve kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Brian Kobilka amerikai fiziológussal és több más neves kutatóval is találkozhatnak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Brian Kobilka, a Stanford Egyetem professzora 2012-ben Robert J. Lefkowitz-cal megosztva a G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálatáért kapta meg a kémiai Nobel-díjat. A test sejtjei közötti kommunikációt hormonok irányítják. Minden sejtnek vannak receptornak nevezett vevői, melyek képesek a hormonok fogadására. Az 1980-as években Brian Kobilka sikeresen azonosította azt a gént, amely az adrenalin hormon receptorának kialakulását szabályozza. Ő és Robert Lefkowitz azt is felfedezték, hogy a receptor hasonlít a szemben található, a fényt befogadó receptorokhoz. Később felfedezték, hogy a receptoroknak egy egész családja létezik, amelyek hasonlóan néznek ki és hasonlóan viselkednek, ezek a G-fehérje-kapcsolt receptorok. Az ilyen típusú receptorok a gyógyszerek fontos terápiás célpontjai.

A Nobel-díjas kutató mellett a kétnapos konferencián előadást tart John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős első alelnöke, David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, valamin Martin Morad, a regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora a Dél-karolinai Orvosi Egyetemről.

A vasárnap kezdődő konferenciára - amely immár a Nobel-díjasok és tehetséges diákok huszonkettedik találkozója - az ország 62 középiskolájából 480 gimnazista, valamint 180 egyetemista hallgató, mentor, junior mentor érkezik. A háromnapos rendezvény során a 2013-ban indult program résztvevői az előadások mellett találkozókon, laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt, és a konferencia alkalmából adják át az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésekért járó Talentum-díjakat.

A 2021 őszétől Nemzeti Tudós Akadémia nevet viselő programot Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát. A résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között - a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan - végigkísérő program célja, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

    A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány a magyar kormány támogatásával megvalósuló, hazai és nemzetközi mentorok részvételével zajló programjába olyan gimnazisták - Szent-Györgyi diákok - jelentkezhetnek, akik már a középiskolában kimagasló eredményt értek el a különböző hazai és nemzetközi versenyeken biológiából vagy kémiából, valamint eltökélt szándékuk, hogy élethivatásul a kutatói pályát válasszák. A középiskolás tanulók képzése a húsz - országos lefedettséget jelentő - területi képzési központon kívül az országos képzési központokban - Debrecen, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Pécs, Szeged, Szombathely - kialakított korszerű, modern laboratóriumokban zajlik.

A programba felvételt nyert egyetemisták - Szent-Györgyi hallgatók - és doktoranduszok az adott város - Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged - egyetemének kutatólaboratóriumaiban, illetve a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban vagy a fővárosi Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben végezhetnek kutatómunkát.

Legolvasottabb cikkeink