• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nőtt az iskolák, kórházak elleni kibertámadások száma

Hírek 2020.02.10 Forrás: MTI
Nőtt az iskolák, kórházak elleni kibertámadások száma

A biztonságos internet nap szlogenje 2020-ban ismét az Együtt egy jobb internetért!

Tavaly jelentősen nőtt az oktatási intézmények valamint az egészségügyi intézmények, kórházak elleni kibertámadások száma - emelte ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) vezetője hétfőn Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyet az NBSZ NKI, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ, mint az Európai Unió Safer Internet Program hazai konzorciumvezetője) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közösen tartott Budapesten.

Bencsik Balázs elmondta, hogy az adathalászat és a zsarolóvírusok terjedése jelenti a fő problémát. Kiemelten fontosnak ítélte, hogy az emberek felismerjék az ilyen támadásokat és elkerüljék például az adatlopást.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy például adózási szezonban megsokszorozódnak az ilyen támadások.

A mobileszközöket érintő fenyegetések kapcsán azt hangsúlyozta, továbbra is terjednek veszélyes applikációk.

Kiemelte: oldalaikon számos tájékoztató, oktató anyag található a biztonságos internethasználatról, a személyes adatok védelméről. Hasznos anyagok vannak a www.saferinternet.hu, a www.nki.gov.hu, a www.gyermekmento.hu, a www.police.hu oldalakon - ismertette. Hozzátette: az NKI Facebook és Instagram oldalán is folyamatosan megosztják az aktuális információkat.

Kedden lesz a biztonságos internet nap. Az NBSZ NKI, az NGYSZ és az ORFK közösen kívánja felhívni a szülők és gyermekek, a fiatalok és az idősebb korosztály figyelmét arra, hogy az online tér, a digitális eszközök milyen veszélyeket rejthetnek, ha azokat nem a kellő és tudatos biztonsággal használják.

Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense elmondta: a témában a megyei, városi rendőrkapitányságok tavaly összesen 541 iskolában 1055 foglalkozást tartottak, ezeken több mint 34 ezer gyermek vett részt. Ezeken kívül is még számos előadást szerveztek szülőknek, pedagógusoknak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra, ebben a szülőknek nagy a felelőssége. Mellettük viszont az idős korosztály nevelése is fontos - hangsúlyozta. Az alezredes a biztonságos internethasználathoz hat témát rendelt: technikai védelem, személyes adatok védelme, online vásárlás és pénzügyek, virtuális kapcsolatok, mobileszközök biztonsága, felhasználói fiókok.

Kurkó Zsuzsanna, az NGYSZ Safer Internet Program projektkoordinátora elmondta: a keddi (safer internet day) biztonságos internet nap egy világkampány, amelyhez most már több mint 150 ország csatlakozott. Kiemelte: az internet egyértelműen hasznos, munkánkat felgyorsítja, megkönnyíti, de a hasznos információk, közérdekű hírek mellett a káros tartalmak, álhírek is terjednek a neten. A lehetőségek mellett számos ismeretlen veszélyt jelent az internet - értékelt.

Kitért arra is, hogy az elmúlt egy hónapban több olyan esemény történt, amelyeket jelentősen befolyásolt a média. Példaként említette, hogy a média és a közösségi média révén azonnali reakciókat váltott ki egy közszereplő nyilatkozata, ami a családját zaklató üzenetekig terjedt. Emellett azt is láttuk, hogy milyen gyorsan a köztudatba került egy vírus, bárki követhette egy kórház gyors felépülését, továbbá napjainkra az azzal kapcsolatos álhírek jelentenek problémát - szögezte le.

Az NGYSZ az eseményen kiosztott háttéranyagában azt írta, hogy keddre figyelemfelkeltő eseményt szervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében, amelyre hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket és multinacionális cégek képviselőit is várják.

A biztonságos internet nap szlogenje 2020-ban ismét az Együtt egy jobb internetért! A biztonságos internet napját minden év második hónapjának második keddjén tartják.

Legolvasottabb cikkeink