• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyár végén indul az ortopéd robotsebészet az EMINEO-ban

Hírek MA 10:24 Forrás: Weborvos - EMINEO
Nyár végén indul az ortopéd robotsebészet az EMINEO-ban

A hagyományos térdprotézis-beültetés sikerrátája 90-92% világszerte, ehhez a robotasszisztált műtéti technika további 5%-ot ad hozzá.

Idén augusztusban mintegy félmilliárd forintos beruházással elindítja az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centrumát az EMINEO Magánkórház. A központ ortopéd sebészeit a 2018 óta világszerte sikerrel alkalmazott, amerikai fejlesztésű ROSA® robot támogatja - áll a kórház szerdai közleményében.

Mint írják, a robottal végzett protézisműtétek pontosságban és klinikai eredményekben is felülmúlják a hagyományos operációkat. A robot a folyamatosan frissülő mesterséges intelligencia alkalmazásával – több százezer műtét tapasztalatai alapján –, valós időben segíti a sebészt az operáció során. A hazánkban csak az EMINEO-ban elérhető robotasszisztált műtéti technika változatlan műtéti idő mellett gyorsabb felépülést és minden korábbinál biztonságosabb, tartósabb és természetesebb mozgáskényelmet garantáló protézisbeültetést tesz lehetővé.

A közlemény szerint nyár végétől alapjaiban újítja meg a hazai térd- és csípőprotézis-beültetési gyakorlatot a magánkórház. Az ortopédiai ellátásokra szakosodott, nemzetközi protokollokat alkalmazó klinika – sebészeti központjának 15 éves hátterére építve – augusztus végén nyitja meg az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centrumát. Egy speciálisan erre a célra kialakított műtőben a centrum 20 fős – ortopéd sebészekből és szakdolgozókból álló –, felkészült robotsebészeti csapata a ROSA® sebészeti robottal pontos protézisbeültetéseket végez majd.

A ROSA® robotot Európában mindössze 80, globálisan azonban már több mint 1500 helyen alkalmazzák, eredményességét több klinikai vizsgálat támasztja alá - áll a dokumentumban.

„A robotasszisztált protézisműtétek teljesen új sztenderdet honosítanak meg a  szakmában. A ROSA® még a legtapasztaltabb sebészeink számára is olyan átfogó támogatást biztosít, amely a műtéti eredményekben kézzelfogható betegelőnyként jelenik meg” – mutatott rá dr. Knoll Zsolt PhD, az EMINEO Robotsebészeti Centrum vezetője, az EMINEO Magánkórház alapító orvosigazgatója. Hozzátette: az EMINEO – a hagyományos műtétek mellett – elsőként, választható lehetőségként kínálja a robotsebészeti módszerekkel végzett térdprotézisműtétet. Régiós oktatóközpontként pedig lehetőséget teremt arra is, hogy minél több gyakorló hazai ortopéd sebész ismerkedjen meg ezzel a jövőálló és kiemelkedő klinikai eredményeket biztosító technológiával.

Térdműtétek és robotika

Dr. Knoll Zsolt elmondta: a térdprotézis-beültetés az ortopéd sebészet egyik legbonyolultabb protetikai eljárása. A térdízület összetettsége miatt rendkívüli tapasztalatot és precizitást követel meg a beavatkozást végző orvostól. A ROSA® sebészeti robot jelentőségét a műtét közben végzett 3D képalkotás, a tökéletes pontossággal felmért, páciensenként egyedi anatómiai jellemzőkre épülő szövetértékelés, illetve a sebész számára teljes pontosságot biztosító vágósablon adja.

Ezáltal nem csupán a beavatkozás és a protézis elhelyezkedése lesz precízebb, mint a hagyományos protetikai műtéteknél, de a páciens számára is garantált a kisebb műtéti terhelés, az új térdízület kényelmes, kevesebb kockázattal járó, tartós használata, illetve a gyorsabb felépülés és a hatékonyabb rehabilitáció. Dr. Knoll Zsolt rámutatott: a nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a hagyományos lépésekkel végzett térdprotézis-beültetés sikerrátája 90-92% világszerte, ehhez a robotasszisztált műtéti technika további 5%-ot ad hozzá.

Miért nem vág a robot?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a ROSA® semmilyen beavatkozást nem végez önállóan. (Maga a név az angol Robotic Surgical Assistant kifejezés rövidítése.) A robotasszisztens feladata a protézisek rendkívül precíz beépítését szolgáló műtét közbeni adatalapú javaslatok kidolgozása, a képalkotás és az orvos teljes körű támogatása. Ez azt is jelenti, hogy a robotsebészeti beavatkozás során minden döntést a műtétet vezető sebész hoz meg, így arról is dönthet, hogy felülbírálja a robot egy-egy javaslatát.

„A sebész minden esetben a saját korábbi tapasztalatai alapján dönt, ami egy gyakorlott kolléga esetében akár 2000-3000 operációt is jelenthet. Ezt a döntési folyamatot, a multicentrikus adatgyűjtésnek köszönhetően a robot, valós időben, további több százezer műtét tapasztalatával támogatja” – mutatott rá dr. Knoll Zsolt.

A ROSA® számos szempontból jelentős előrelépés az eddigi, műtéti asszisztenciára kifejlesztett versenytársaihoz képest. A robotasszisztens teljes körű szövetértékelést végez a műtét előtt, közben és utána, ezzel segítve elő a lehető legkisebb szöveti sérüléssel elérhető térdszalagegyensúlyt, a műtéti regenerációt követően pedig a természetes mozgás érzetét. Emellett kétdimenziós képekből 3D modelleket és vágási útmutatót hoz létre, így rendkívül pontos tervezést, műtéti precizitást és magasabb szintű orvosi kontrollt tesz lehetővé.

Mindennek köszönhetően a ROSA® rendszer a korábbiaknál jobban reprodukálható eredményeket kínál, miközben messzemenően figyelembe veszi a páciensek egyedi jellemzőit. Így garantálja azt is, hogy a beépített protézisek ezen egyedi értékek alapján alacsony szövődményaránnyal, magas pontossággal és kényelemmel szolgálják a protetikai beavatkozáson átesett ügyfelek felépülését, illetve mozgásuk szabadságát.

Műtéti előnyök a robotsebészetben

A térdműtétek sikerességének számos mutatója van. Közülük az egyik legfontosabb az úgynevezett műtét utáni HKA (csípő-térd-boka) szögeltérés, amelyik azt mutatja meg, hogy a comb- és sípcsont, valamint az úgynevezett ugrócsont milyen módon igazodik egymáshoz. Ezen alapul az úgynevezett anatómiai célzási stratégia, amellyel jó anatómiai tengelykorrekció alakítható ki azzal együtt, hogy a hagyományos műtéti technikákkal és képalkotással előkészített és elvégzett protézisbeültetések mintegy negyedénél ez a szögeltérés akár a 3-5 fokot is elérheti.

A ROSA® robotot és a hozzá kapcsolódó térdprotézisrendszert kifejlesztő és gyártó cég által végzett klinikai tesztek ugyanakkor azt mutatják, hogy a robotsebészeti rendszer segítségével ez az eltérés átlagosan 1 fokra csökkenthető. A robot közvetlenül a műtét előtt és közben is végzi képalkotó munkáját, így a műtétet megelőzően szükségtelen a korábbi, sugárterheléssel járó előkészítő vizsgálatokat elvégezni. A pontos szövetértékelésnek és a személyre szabott vágási tervnek köszönhetően nemcsak a térdprotézis illeszkedése jobb, de műtét közben minimalizálható a lágyrészek sérülése, a műtét közbeni vérzés.

Ezeken alapul az anatómiai célzásnál modernebbnek tekintett kinematikai célzási stratégia, ami a lágyrészek és a szalagok feszülését és lazulását is figyelembe veszi a beültetés síkjának pontos meghatározásakor. Mindez a páciensek számára alacsonyabb műtéti kockázatot, gyorsabb, kisebb fájdalommal járó felépülést és természetesebb mozgást jelent. Ráadásul az egyedi anatómiai-kinematikai jellemzők figyelembevételével kiválasztott és beültetett protézisek csökkentik a korai kilazulás kockázatát. „A korszerű beültetési technikának köszönhetően a térdízület stabilitása és mozgási tartománya egyszerre maximalizálható. Az anatómiai célzási stratégia nem tudja biztosítani a mozgás szabadságát, csak a stabilitás kárára, vagy épp fordítva” – magyarázta dr. Knoll Zsolt.

Nyár végén indul a robotsebészet

Az Ortopéd Robotsebészeti Centrum sebészeti specialistáinak robotasszisztencia-fókuszú képzése, a műtő kialakítása és a ROSA®  robot telepítése folyamatban van. Az új robotsebészeti technológia 2024 augusztusától lesz elérhető az intézmény ügyfelei számára. Bár az új centrum indulásakor – első lépésként – a ROSA® kifejezetten a térdprotézisműtétekben segíti az orvosokat, a rendszer hasonló hatékonysággal képes a beavatkozásokat végző szakemberek támogatására a csípő- és vállprotézisműtétek esetén is, ezzel világszinten egyedülállónak számít a robotsebészetben. A tervek szerint az EMINEO robotsebészeti szolgáltatási köre és oktatási tevékenysége az év végig ezekkel a területekkel is bővül.