• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyílt levél a meg nem született gyerekek nevében

Hírek 2024.05.22 Forrás: MTI-OTS
Nyílt levél a meg nem született gyerekek nevében

"Töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítmény volumen korlátot a lombikbébi kezelések tekintetében!"

Nyílt levelet írt  Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság igazgatójának, Dr. Vesztergom Dórának. Az elsők között államosított meddőségi centrum, a Kaáli Intézet alapítója a meg nem született gyerekek nevében fordult a kormány "Főlombikosához", a levelének pedig azt a címet adta:  Újabb magyarázkodás, hogy miért nem születik meg minden vágyott lombikbébi.

A levélt változtatás nélkül:

"Tisztelt Igazgató Asszony, Kedves Dóra!

Szülessen meg minden kívánt gyermek! Ezt a nemes és hangzatos küldetést a honlapodon olvastam. Közben olyan történelmi mélypontra zuhant Hazánk demográfiai statisztikája, hogy napjainkban valóban minden egyes gyermek megszületése rendkívüli jelentőséggel bír. Ezért kereslek fel ismét nyílt levélben, mint a kormány "Főlombikosát".

Az Inforádióban 2024. február 3.-án az alábbi nyilatkozatot tetted közzé:

"Magyarországon évente 1.800-2.000 baba születik lombikprogram segítségével, ami nagyjából a születések számának két százaléka. A meddőségi szektor fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 4500-ra emelkedjen."

A születésszám növelésére korábban jómagam is tettem hasonló javaslatot a Miniszterelnök úrnak (2017. május 22.) :

"Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítmény volumen korlátot a lombikbébi kezelések tekintetében… Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3.500-ra emelkedne… Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10.000 gyermekkel több élne." Tehát ez a kérdés már 2017-ben is aktuális volt, ma pedig nem csak aktuális, hanem megvalósítása a Te felelősséged.

A lombikbébi kezelések teljes körű finanszírozása a magánintézetek állami tulajdonba vétele után 2019 decemberében kezdődött. Nem igazán értem, hogy a korlátlan, bőkezű finanszírozás mellett, négy és fél év alatt, miért nem dupláztátok meg a kezelések és a megszületett gyermekek számát. Azt sem értem, hogy mit fed ez a rejtélyes "meddőségi szektor fejlesztése" kifejezés, ami szerinted megduplázná a szülésszámot. A kért feltételeket a kormány teljesítette, a lombikbébi kezelések mégsem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ott vagyunk, ahol az állami monopol helyzet előtt voltunk, csak most a "meddőségi szektor fejlesztés" a magyarázat arra, hogy miért nem született meg több ezer vágyott gyermek, szöges ellentétben a kormány nemzetstratégiai elvárásaival.

Korábbi munkatársi kapcsolatunkra és három évtizedes tapasztalatomra tekintettel engedd meg, hogy összefoglaljam Neked azt, hogy én mit értek egy hatékony "meddőségi szektor fejlesztés" alatt: Már a magánintézetek állami tulajdonba vételekor legalább 4-5 új nagykapacitású intézetet kellett volna létrehozni. A meglévő centrumokban is azonnali kapacitásbővítésre lett volna szükség, mind a személyi állomány mind a műszerezettség tekintetében. Nagyon fontos lett volna az utánpótlás nevelés. Lehet, hogy ezek a lépések számodra elavultnak tűnnek, de határozottan kijelenthető, hogy a volt intézeteim a Dévai és a Forgács Intézettel együtt - nagyszabású kapacitás bővítés nélkül - nem lesznek képesek megduplázni a betegforgalmukat és a megszületett gyermekek számát.

Mint a mellékelt beteg panaszok is érzékeltetik az állami intézetek túlzsúfoltsága miatt már most sem születik meg minden vágyott lombikbébi:

"Goromba recepciósok. Időpont nincs. Osztrák rendszámú Ferrari van. Nagykép van. Személyes megkeresésre sincs időpont. 2 év után megkérdeztem recepción kit kell lefizetni vagy megölni időpontért. Kék halál.... lefagytak. Átmentem Pozsonyba... Iscare... 4 nap múlva az első telefon után volt időpont!!!"

LEHETETLEN fölhívni őket! Hónapok alatt 2x sikerült akkor azt mondták már nincs időpont. 08:01-kor! ma végre fölvették 08:00-kor de azt mondta hívjam később mert nincs bent a kolléganő aki időpontot ad és letette! 168 x hívtam őket csak ma!!! A hónapok alatt több ezerszer! Kiábrándító! Ezért fizetem a TB-t!

Kedves Dóra! Minél későbbre halasztjátok a széleskörű kapacitás bővítést, annál több meg nem született gyermekkel kell számolni. Ez annak idején számomra lelkiismereti és Hippokratészi Eskü kérdése is volt.

Kollegális üdvözlettel:

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza"

 

Kapcsolódó hírek