• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Október 18-tól oltanak az új vakcinákkal a franciák

Hírek 2022.09.21 Forrás: MTI
Október 18-tól oltanak az új vakcinákkal a franciák

A francia egészségügyi főhatóság különbségtétel nélkül ajánlja a BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott három új vakcinát.

A francia egészségügyi főhatóság (HAS) engedélyezte az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos három oltóanyag használatát az új oltási kampányban, amely október 18-án kezdődik.

Az újabb emlékeztető adagot az egészségügyi dolgozóknak, valamint a leginkább veszélyeztetetteknek és a környezetükben élőknek ajánlja a hatóság, azaz az immunhiányos embereknek, a várandós nőknek és a 60 éven felülieknek. A HAS különbségtétel nélkül ajánlja a BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban jóváhagyott.

"A rendelkezésre álló adatokra és a járványhelyzetre tekintettel, amelyet a BA.5 alvariáns terjedése határoz meg, a HAS elsősorban ezeknek, a hírvivő RNS (mRNS) technológiájú oltóanyagoknak az egyikét ajánlja az őszi emlékezető új oltási adaghoz" - olvasható a tájékoztatóban. Az ajánlás mindenkire érvényes független arról, hogy eredetileg mely koronavírus elleni oltást vette fel.

"Az influenza elleni szezonális - a tél folyamán leginkább terjedő vírusokra tekintettel - évente aktualizált oltásokhoz hasonlóan, a hírvivő RNS (mRNS) technológiájú oltóanyagok nem új oltások, hanem a terjedő variánsra adaptált oltások" - áll a közleményben. A három oltóanyag a Moderna és BioNTech/Pfizer cégeknek az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói, valamint a BioNTech/Pfizer-nek az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinája.

A hatóság azt ajánlja, hogy az újabb kampány igazodjon az influenza elleni szezonális oltási kampányhoz, amely október 18-án kezdődik.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek egyelőre csak harmada vette fel.

Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjedni kezdett Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink