• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Olaszországban javult, Horvátországban romlott a helyzet

Hírek 2020.07.12 Forrás: MTI
Olaszországban javult, Horvátországban romlott a helyzet

Világszerte meghaladta a 12 millió 700 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma, és több mint 565 ezren hunytak el a kórban.

Romániában megközelítette a hétszázat az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma

Romániában újabb napi esetszám-rekordot jelentettek szombaton: az utóbbi 24 óra alatt 698 új koronavírus-fertőzöttek azonosítottak. Az országban az utóbbi két napon is meghaladta, illetve megközelítette a 600-at az egy nap alatt diagnosztizált fertőzések száma.

Romániában a járvány terjedési ritmusa a héten meghaladta az áprilisi első tetőzéskor feljegyzett szintet: most már minden nap megdől az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek rekordja is. Szombaton 8794 aktív fertőzöttről tudtak a közegészségügyi hatóságok. Az utóbbi napon az utóbbi hét napi átlagánál (20) több, 24 beteg hunyt el, ezzel 1871-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 koronavírussal diagnosztizált román állampolgár vesztette eddig életét. A betegség romániai megjelenése óta 32 079 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 21 414 meggyógyult, 239-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

A stratégiai kommunikációs törzs első ízben közölte azt, hogy a járvány kezdete óta 493 585 embert teszteltek le. Az elvégzett vizsgálatok száma - az utóbbi napon kiértékelt 14 610 teszttel - 838 953-ra emelkedett.

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban - derült ki a válságstáb szombati közleményéből. Zágráb szigorít a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein, az uniós állampolgárok, köztük a magyarok, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. A válságstáb jelentése szerint pénteken 140-el nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3672-öt, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 118-ra nőtt. A betegek közül 124-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1088.

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken. Bár a válságstáb nem rendelt el gyülekezési korlátozást, ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását. A szervezőknek továbbá nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

A nem uniós állampolgárok péntektől szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítő ideje egy hétre mérsékelhető. Kivételt képeznek ugyanakkor azok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra, sem azokra, akik átutaznak az országon. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.

Hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napi kétszeresével, 34 újabb esettel 1827-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

A szlovén parlament a hét végén elfogadta a Covid-19 kontaktkövető alkalmazás bevezetéséről szóló törvényt, amely kötelezővé teszi az applikáció letöltését azok számára, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. A felhasználók névtelenek maradnak, a program biztosítja az adatok és a magánélet védelmét. Az alkalmazás mindenki más számára önkéntes alapon lesz használható.

Horvátország a hónap végéig tervez bevezetni hasonló alkalmazást, amelyet egy horvát szoftvercég fejlesztett ki és még tesztelés alatt áll. A vállalat a Jutarnji List című horvát napilap megkeresésére szombaton közölte, az applikációról, amely terjesztése az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, a tárca ad majd tájékoztatást.

Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt

Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma. Húsz olasz tartományból tizennégyben nincsen már Covid-19 beteg az intenzív osztályokon az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint.

Előző napon 12 halálesetről tájékoztatott a tárca.  Utoljára július 6-án volt tíznél kisebb a halottak száma - akkor nyolcan veszítették életüket -, ezt megelőzően pedig a járvány majdnem öt hónappal ezelőtti kezdetekor. A mostani hét haláleset közül négy Lombardia tartományban történt.

A halottak száma elérte a 34 945-t a járvány kezdete óta.

Egy nap alatt száznyolcvannyolc fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi kétszázhetvenhat után, ebből hatvanhetet Lombardiában. Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 13 ezer, közülük már csak 826-an vannak kórházban, hatvanhét beteget kezelnek intenzív osztályon. Számuk kettővel emelkedett az utóbbi huszonnégy óra alatt. Tizennégy tartományban azonban megüresedtek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív helyek. Molise tartományban tizenöt nap óta nem történt újabb megbetegedés, Szicíliában egy embernél diagnosztizáltak a vírust. Ezzel egy időben a lombardiai Cremona városában található járványkórház egyik ápolója közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy súlyos esetek jelentek meg ismét az osztályán. A gyógyultak száma 194 ezer felett van, a gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma elérte a 242 827-et.

Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány év végéig meghosszabbítja a járvány miatti vészhelyzetet. A szenátus ellenzéki elnöke szombaton parlamenti szavazást sürgetett a kérdésről akár már a keddi napon. Olasz hírügynökségek szerint a parlament kedden Roberto Speranza egészségügyi minisztert hallgatja meg, és más intézkedések meghosszabbításáról szavaz. A vészhelyzet meghosszabbítása a kormány hatáskörébe tartozik.

Több mint egy hete nincs új fertőzés egy németországi tartományban

Rekordot állított fel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) elleni védekezésben, a tartományban több mint egy hete nem regisztráltak új fertőzést a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia a 16 tartomány közül az első, amelyben nullára csökkent az utóbbi hét napon regisztrált fertőzések száma. A második helyen Saar-vidék áll, ahol 7 ember szervezetében mutatták ki a vírust egy hét alatt. A tartományok többségében 25-nél kevesebb új esetet regisztráltak. A százas nagyságrendet öt tartományban lépi át az utóbbi hét nap alatt kimutatott fertőzések száma. A legtöbbet - 857 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel. Valamennyi tartományt együttvéve 2203 fertőzést mutattak ki hét nap alatt.

Az ország északkeleti részén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomeránia eddig is a járványt legkevésbé megszenvedő térség volt, a járvány kezdete óta csupán 804 igazolt fertőzést jegyeztek fel, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában csaknem 45 ezret.

Németországban a koronavírus-járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll, amelyeket eddig rendre sikerült megfékezni, az úgynevezett reprodukciós ráta (R) pedig 1 alatt van. A négynapos és a hétnapos mozgóátlag egyaránt 0,93, vagyis minden 100 új fertőzött átlagosan 93 embernek adja át a vírust, amely így lassan visszaszorul.

Az RKI adatai szerint a közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül 120-ban egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi héten. Az ország legnagyobb részén, 243 járásban és városban 5 alatt van az egy hét alatt regisztrált új fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma.

Szombatról vasárnapra 248 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 198 804 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 400-zal 184 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg, ez hárommal több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5300 körül van a 83,2 milliós országban.

Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.  

Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt. A csütörtöki békés tiltakozás után pénteken ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek. A tiltakozások azért alakultak ki, mert a főként fiatal tüntetők szerint az ország vezetői nem megfelelően kezelik a koronavírus-járványt, és nem az emberek egészségét, hanem a hatalom központosítását tartja szem előtt.

Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 97-re nőtt a halottak száma. A kormány szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, mivel a napokban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Eddig öt önkormányzat vezetett be éjszakai kijárási tilalmat, de ezt kiterjeszthetik az egész országra is, ha szükséges - közölte a kormány.

Észak-Macedóniában pénteken 7572-ről 7777-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 368-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az utóbbi száz év legnagyobb egészségügyi válságának nevezte a koronavírus-járványt Venko Filipce egészségügyi miniszter. Azt mondta, Észak-Macedónia eddig megmenekült a más országokban látott szörnyű forgatókönyvek megvalósulásától, de továbbra is elővigyázatosnak kell lenni annak érdekében, hogy ne teljenek meg a kórházak.

Montenegróban egy nap alatt 1019-ről 1077-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken két halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 21. Az Adria-parti állam ismét korlátozta, hogy kik és milyen feltételekkel léphetik át a határát. A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Ukrajna és Fehéroroszország állampolgárainak az idegenforgalmi minisztérium engedélyére van szükségük, ha a tengerparton nyaralnának. Európa többi országából szabad a belépés Montenegróba.

Bosznia-Hercegovinában szombatra 6086-ról 6402-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 216. Szakértők szerint a járvány miatt a boszniai gazdaságban az idén legalább 5-7 százalékos visszaesés várható. 

Legolvasottabb cikkeink