• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Oltási kisokos: mire számítson az, akit már beoltottak?

Hírek 2021.02.25 Forrás: Weborvos
Oltási kisokos: mire számítson az, akit már beoltottak?

Gyakori kérdések és az azokra adott válaszok az oltáson már átesettek számára.

Az oltás után várható hatásokról ad összefoglaló tájékoztatást és hasznos tanácsokat a betegek részére dr. Rékassy Balázs orvos, népegészségügyi szakember, aki kollégáival közösen állította össze a gyakori kérdéseket és az azokra adott válaszokat. A tájékoztató készítői szerint a háziorvosok, oltóorvosok is jól használhatják az összeállítást, amelyet kinyomtatva a beoltottak kezébe adhatnak. 

Mi várható?

Ahogy a vírusra, úgy a védőoltásra is az emberek szervezete különbözőképpen reagál. Nem tudjuk, hogy kinél vált ki heves reakciókat, kinél semmit.

Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a védőoltás utáni 1-2 napra ne tervezzen semmi nehéz különleges tevékenységet, szellemi vagy fizikai munkát.  Amennyiben szükséges lesz előre szervezze meg, hogy legyen olyan kollégája, aki tudja Önt helyettesíteni, ha gyenge, és otthon kell maradnia.

Javasoljuk, hogy oltás után hazafelé menet vásároljon be, legyen otthon másnapra kellő mennyiségű folyadék, ennivaló, és lázcsillapító, hányingercsillapító kéznél.

Mégis milyen mellékhatások lehetnek?

Ne csodálkozzunk, ha az oltás után pár órával gyengének, betegnek érezzük magunkat, pont, mint egy vírusos megbetegedés esetén.

Ha jelentkeznek ezek a tünetek várhatóan 1-2 nap alatt el fognak múlni, és ezek a szervezet immunválaszát jelentik. (Gondoljunk arra, mennyivel rosszabb lehet a vírust elkapni, mint ezeket a mellékhatásokat kibírni 1-2 napig).

Az alkalmazási előírat pontosan felsorolja a mellékhatásokat, így akit érdekel, utána tud nézni, de a leggyakoribbak:

•          fejfájás; 

•          injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;

•          átmeneti láz;

•          fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;

•          izomfájdalom, ízületi fájdalom;

•          hasmenés;

•          köhögés;

•          hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

Készüljön fel ezen tünetek otthoni ellátására: fájdalom/láz esetén használjon fájdalom/lázcsillapítót, hányinger/hányás esetén hányingercsillapítót! Igyon sok folyadékot! 

Most megkaptam az első oltást, mikor leszek védett?

Már az első oltás után elkezd a szervezet ellenanyagokat termelni, de igazi védettség a második (“booster”) oltás után 1-2 héttel alakul ki. Azoknál, akik az első oltást kapták meg, bizonyos fokú védettség már kb. 2 hét múlva jelentkezik, de ez gyorsan csökkenne, ha nem lenne második oltás. Ezért is kell a második oltás, amely újabb antitest termelésre készteti a szervezetet. Ezért is fontos, hogy ne feledkezzen meg a 2. oltásról!

A második oltás beadásának paramétereit jegyezze fel olyan helyre, ahol időben biztosan tudni fog róla!

2. oltás Helye, ideje: _________________________________________________________________

A második oltást is megkaptam. Most mi várható?

Sokaknál a második oltás után nagyobb immunválaszt figyeltek meg. A fent leírt mellékhatások jelentkezhetnek szintén, de lehet, hogy kicsit erősebben. Ne ijedjen meg, 1-2 nap és el fognak múlni.

Teljes védettség csak a 2. oltás után 1-2 hét múlva érhető el. (Pontosabban, minimum: Pfizer: 7 nap; Moderna: 14 nap; AstraZeneca: 15 nap; Szputnyik: 3 hét, Sinopharm: 14 nap)

Megkaptam az oltást, a fenti mellékhatások nem múlnak, pedig már 2-3 nap eltelt. Mit tegyek?

Mindenképpen jelezze az orvosának, egyrészről a súlyos mellékhatásokat kötelezően jelenteni kell, másrészről előfordulhat, hogy Ön koronavírusos lett időközben, és úgy kapta meg az oltást. Ekkor sincs baj, nem kell megijednie, vannak ilyen esetek. Fontos, hogy megfigyelés alatt legyen, és az orvosa utasítása szerint járjon el.

Jól vagyok, beoltottak, akkor mostantól nem kell maszkot hordanom?

Sajnos, ez nem igaz! Kell maszkot hordania, mivel a nyálkahártyán változatlanul meg tudnak tapadni a koronavírus részecskék, csak a szervezet felkészült védekező reakciójának köszönhetően nem tudnak olyan mértékben a teljes szervezetben elszaporodni. Az embertársaink védelme érdekében is és a saját védelme érdekében is változatlanul be kell tartania a járványügyi védekezés alapszabályait: távolságtartás, maszk használat, kézmosás.

Akkor mi értelme az egész oltásnak?

1.         Az oltás segítségével, Önnél lényegesen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszik, és kórházba kerül, még akkor is, ha elkapja a fertőzést, várhatóan sokkal enyhébb lefolyással esik át rajta;

2.         Kisebb eséllyel fertőz másokat;

3.         Ha olyan társaságban van, ahol mindenki be van oltva, vagy 3 hónapon belül volt COVID-os volt, akkor maszk nélkül is beszélgethetnek.

4.         Cél, hogy minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást, és ne hagyjunk időt a mutációk kialakulásának, széles körű terjedésének.

Legolvasottabb cikkeink