• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Önből is lehet hős a Vöröskeresztnél

Lapszemle 2019.08.07 Forrás: magyarnemzet.hu
Önből is lehet hős a Vöröskeresztnél

Idén immár négy hónapon keresztül, augusztustól november végéig várják az érdeklődőket minden korosztályban.

A Magyar Vöröskereszt újra elindítja Hősképző programját: ingyenes elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató foglalkozásokat szerveznek országszerte. Idén immár négy hónapon keresztül, augusztustól november végéig várják az érdeklődőket minden korosztályban - írta a magyarnemzet.hu.

A program tavaly ősszel összesen 119 rendezvényen csaknem tízezer résztvevő számára biztosított lehetőséget elsősegélynyújtó ismeretek megszerzésére, illetve meglévő tudásuk felfrissítésére. – Idén kétszer annyi résztvevőre számítunk, mint tavaly, nemcsak azért, mert négy hónapig tart a kampány, hanem mert az emberek is egyre nyitottabbá válnak az önkéntes segítségnyújtásra mondta el a lapnak Kovács Dávid, a Vöröskereszt elsősegélynyújtási szakmai vezetője.

Az elsősegélynyújtás-oktatás módszertanában még érdemes lenne fejlődni – legyen szó iskolákról, munkahelyekről, jogosítvány előtti kurzusokról –, mert a frontálisan oktatott elmélet, a lexikális tudás nem elég: attitűdformálásra és minél több gyakorlatra lenne szükség.

Ugyancsak hiányzik a legtöbb tanfolyamon a pszichoszociális felkészítés, pedig a lelkierőn is múlik, hogy valaki helyt tud-e állni egy éles helyzetben – mutatott rá Kovács Dávid. – Nem pénzkérdés, hogy az oktatás részévé tegyék az interaktivitást és hogy segítsenek a lelki felkészülésben: mi is erre törekszünk a Vöröskeresztnél.

A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Például augusztus 12-én, a fiatalok világnapján az új generáció felkészítésével és a gyermekek elsősegélynyújtásával foglalkoznak, szeptember 14-én, az elsősegélynyújtás világnapján a laikus segítőket érő lelki hatásokra hívják fel a figyelmet.

Október 16-án az újraélesztés világnapja kerül a középpontba, míg november 27-én a magyar véradók napja lesz, amelyen a véradással történő segítségnyújtást is népszerűsítik. A program országos, szinte az összes megyében megvalósul.

A SzívCity applikációval – amely értesíti a felhasználókat, ha a közelükben valakinek újraélesztésre van szüksége - egyre több fiatal ugyanúgy riasztható, ha elsősegélynyújtásról van szó.

Legolvasottabb cikkeink